600 Abu Ghraib-fanger satt fri

3000 fremdeles innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er tredje gang siden fangeskandalen at amerikanske okkupasjonsstyrker setter fri puljer av innsatte fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet vest for Bagdad. Ifølge en amerikansk talskvinne skal 600 fanger settes fri i dag.

Da de første fangene slapp ut i dag tidlig, ble de møtt av jublende tilrop fra tusenvis av slektninger og venner. De frammøtte viftet med irakiske flagg og ropte «Gud er stor» da 13 busser med tidligere innsatte kjørte ut av porten til det som er blitt kalt skrekkens fengsel.

Angrepet

Den lange rekka av busser ble eskortert bort fra fengselsområdet av amerikanske soldater. Like etter at konvoien hadde kjørt bort fra Abu Ghraib-området, ble de beskutt fra bygninger langs hovedveien, melder nyhetsbyrået AP.

Bussene og soldatfølget ble tvunget til å stanse, men skytingen stilnet raskt.

De mange hundre pårørende som kjørte etter bussene måtte også stanse på veien. Først da skuddene stilnet fikk de omfavne fangene, og ta dem med seg hjem.

Skandalefengsel

Det var i april i år at den grusomme mishandlingen og ydmykelsen av irakere i amerikansk varetekt ble kjent. Amerikanske medier fikk tilgang til hundrevis av bilder og filmsnutter som dokumenterer grove og gjentatte brudd på alle konvensjoner og menneskerettigheter.

Aviser og tv-stasjoner publiserte bildene, og verden fikk se amerikanske soldater som glisende viser fram sine torturerte og nakne fanger. Stadig nye bilder av seksuelle overgrep, vold og tvangsonani er blitt ei hengemyr for Bush-administrasjonen.

Overgrepene i Abu Ghraib har blitt fordømt av det internasjonale samfunnet, og USA er presset til å vise et annet ansikt av okkupasjonsstyrkene.

Forrige uke fikk 450 irakere friheten tilbake etter å ha sittet i Abu Ghraib-fengselet. Ifølge AP satt mellom 3000 og 4000 mennesker fanget i Abu Ghraib før dagens frigivelser, og etter planen skal fangetallet halveres til rundt 1500. Den amerikanske hæren sier at til sammen 11 000 personer sitter fengslet i Irak.

ANGREPET: Amerikanske soldater eksorterte de 13 bussene ut av fengselet. På veien ut ble de beskutt.
HJERTELIG GJENSYN: En frigitt fange hilser til pårørende som ventet utenfor portene.
ENDELIG FRI: Slektningene til en fange omdavner ham idet han slippes fri fra amerikansk varetekt.
FRI: En av bussene med frigitte fanger kjører ut av portene til Abu Ghraib. Fengselet var i sin tid et symbol på Saddam Husseins regime, men amerikanerne overtok det etter invasjonen.