RISIKERER Å MISTE JOBBEN: Norske arkitekter merker krisen. Bildet viser forslag til nytt Oslo S fra DSB Arkitekter, som ble presentert på en pressekonferanse i mai. Foto: Handout / Rom Eiendom / SCANPIX
RISIKERER Å MISTE JOBBEN: Norske arkitekter merker krisen. Bildet viser forslag til nytt Oslo S fra DSB Arkitekter, som ble presentert på en pressekonferanse i mai. Foto: Handout / Rom Eiendom / SCANPIXVis mer

- 600 arkitekter ledige ved årsskiftet

25 prosent kan stå uten jobb i 2009. Bråstopp i norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no) : Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser bråstopp i norsk økonomi.

Veksten i fastlandsøkonomien var på 0,2 prosent i tredje kvartal. Tallet er klart lavere enn de siste årene. Hovedgrunnen er utflatingen i husholdningenes konsum.

Det var svak utvikling i husholdningens konsum i hele første halvår, og fra 2. til 3. kvartal gikk det ned med 0,6 prosent. Varekonsumet har hatt nedgang i hele 2008 og gikk ytterligere ned med 1,6 prosent i 3. kvartal, mens tjenestekonsumet økte noe. Nedgangen i det samlede husholdningskonsumet var på 0,2 prosent i 3. kvartal.

Over tusen arbeidsledige

President i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) Jannike Hovland melder om tre prosent nedgang fra september til oktober, og en nedgang på hele ti prosent i Oslo-området i samme periode.

Hun frykter mørkere tall ved årsskifte.

- Mellom 400 og 600 arkitekter kan risikere å stå arbeidsledige i ved årsskiftet. Etter første kvartal i 2009 kan tallet være over tusen arbeidsledige. Det er mange når det er cirka 4000 arkitekter i Norge, sier Hovland.

Oslo-området er hardest rammet.

- Det kan bli 20 prosent nedbemanning i Oslo ved årsskiftet, men vi regner med det kommer større nedgang andre steder også, understreker hun.

Hun mener årsaken til at Oslo er hardest rammet er bråbrems i boligbygging og i offentlige bygg.

President i Norske arkitekters landsforbund Jannike Hovland. Foto: NAL
President i Norske arkitekters landsforbund Jannike Hovland. Foto: NAL Vis mer

- Det offentlige er nødt til å komme med en kraftig motkonjunkturpolitikk, påpeker Hovland.

Kutter 3200 årsverk

Skanska Norge nedbemanner med 800 personer første halvår 2009. I Skanska Norden kuttes hele 3200 årsverk.

- Gjennom de siste månedene har det vært et fallende entreprenørmarked i Norge. Spesielt boligmarkedet er hardt rammet, men også markedet for næringsbygg har blitt svekket den siste tiden som følge av finanskrisen. Dette har ført til redusert ordrereserve og stor usikkerhet med hensyn til hva som vil skje i 2009, skriver Skanska i en pressemelding.

KUTTER: Skanska Norge nedbemanner med 800 personer første halvår 2009. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / SCANPIX
KUTTER: Skanska Norge nedbemanner med 800 personer første halvår 2009. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer