600 arrestert for dødsbombene

I Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistanske sikkerhetsstyrker har arrestert 600 mistenkte islamske militante og geistlige i jakten på de ansvarlige for London-bombene 7. juli, som drepte 52 mennesker.

295 av de arresterte tilhører militante grupper som president Pervez Musharraf har forbudt i løpet av de tre siste årene. De 300 andre er geistlige, bønneledere og andre som skal ha spredd anti-vestlig propaganda i religiøse møter og i litteratur.

- De er anholdt etter antiterror-lovgivningen, noe som gir politiet anledning til å holde dem fanget i et år uten å fremstille dem for retten, sier en talsmann for myndighetene til Sky News.

Razziene i Pakistan fortsetter, og politiet anholder mistenkte i hele landet og i Kashmir.

Det pakistanske politiet startet jakten på ekstremister etter at britenes statsminister Tony Blair oppfordret Pakistan til å motarbeide radikale grupper og islamistiske skoler. Blair kom med oppfordringen etter at det ble klart at tre av selvmordsbomberne 7. juli var av pakistansk opprinnelse, og at flere nylig hadde besøkt landet.

Ekte vilje?

Men flere observatører er skeptiske til om myndighetene virkelig evner å motarbeide religiøs fanatisme. De peker på at Musharraf har lovet å slå ned på de militante gruppene flere ganger tidligere.

Ytterliggående islam har dype røtter i Pakistan, ikke minst fra landets støtte til geriljakrigen mot sovjetiske styrker i nabolandet Afghanistan. I mange år oppmuntret både det pakistanske forsvaret og USA jihad-kulturen i den afghanske motstandsbevegelsen, blant annet for å holde den samlet trass i nasjonale og stammemessige motsetninger.

PROTESTERER: Razziaene i Pakistan har ført til protestser. Foto: Scanpix
PROTESTERER: Razziaene i Pakistan har ført til protestser. Foto: Scanpix Vis mer

Hellig krig er også en bærebjelke i kampen mot India i Kashmir, der pakistanerne har støttet flere terroristiske bevegelser.

I Pakistan har razziaene ført til protester fra den opposisjonelle islamske alliansen MMA. De oppfordret fredag til protest, men lyktes bare med å samle noen få hundre.