Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 57 døde og 59 skadd i skogbrann i Pedrógão Grande-området

600 brannfolk slåss mot flammene i Portugal - EU sender fly for å hjelpe

Minst 30 skal ha omkommet i biler. Nå sender EU fly for å hjelpe.

MANGE DØDE: Dødstallet stiger fortsatt, som følge av storbrannen som skal være den største i landet de senere åra. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi står overfor den største menneskelige tragedien de siste årene når det gjelder skogbranner, sier Portugals statsminister António Costa om brannen i Pedrógão Grande.

Området ligger 20 mil nordøst for Lisboa, nær byen Coimbra.

EU-fly underveis

Dødstallene har ved lunsjtider steget til minst 57, melder blant annet Correio da Manhã. Dødstallene ventes fortsatt å stige.

Nå skal EU-fly hjelpe til med å slokke brannen, melder AFP.

- Frankrike har tilbudt tre fly gjennom EUs sivile beskyttelsesmekanisme, og de vil raskt bli sendt for å hjelpe med redningsarbeidet, sa EUs kommisjonær for humanitær hjelp og krisehåndtering, sier Christos Stylianides ifølge nyhetsbyrået.

Det er sendt psykologer til stedet for å ta seg av dem som har reddet seg unna brannen.

Videoer viser folk som flykter i desperasjon fra flammene. Mange av ofrene er folk i biler som ikke har greid å komme seg unna.

BETRAKTER ØDELEGGELSENE: 300 brannfolk slåss for å få kontroll over flammene i den største skogbrann-tragedien i Portugal de senere årene. Her ser en mann på en balkong på brannen over landsbyen Avelar kort før daggry i dag. Foto: AP/Armando Franca
BETRAKTER ØDELEGGELSENE: 300 brannfolk slåss for å få kontroll over flammene i den største skogbrann-tragedien i Portugal de senere årene. Her ser en mann på en balkong på brannen over landsbyen Avelar kort før daggry i dag. Foto: AP/Armando Franca Vis mer

«Hele familier» fanget

Flere brannfolk er blant de 59 skadde. En åtte år gammel jente ble ifølge Correio da Manhã funnet mens hun vandret rundt alene nær flammene.

Omkring 600 brannfolk skal være i gang med å slåss for å slå tilbake flammene.

Det er tatt i bruk helikopter for å frakte folk til sykehus, og flere er brakt til sykehus i den nærmeste byen Coimbra og i hovedstaden Lisboa.

Ifølge El Pais har minst 30 omkommet i biler på en vei mellom Figueiró dos Vinhos og Castanheira de Pera.

«Hele familier» skal ha blitt fanget av flammene.

Den spanske storavisa skriver at brannen som brøt ut i går ifølge statssekretær Gomes nå er aktiv på fire ulike fronter, og har gjort det nødvendig å sperre av en rekke veier i området.

Han sier at det er fem alvorlig skadde, deriblant fire brannfolk og et barn.

OFFER FOR FLAMMENE: I morgentimene i dag står en politimann ved et av ofrene for brannen i Pedrógão Grande. Foto: AFP/Patricia de Melo Moreira
OFFER FOR FLAMMENE: I morgentimene i dag står en politimann ved et av ofrene for brannen i Pedrógão Grande. Foto: AFP/Patricia de Melo Moreira Vis mer

- Uforklarlig

Flammene spredte seg på en måte «som ikke kan forklares», siteres Gomes i El País. Han sier at «ukontrollerbare vinder» gjorde en brann som først hadde små dimensjoner til «en brann det var umulig å kontrollere»

- Vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet foreløpig, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Portugal er nå inne i en hetebølge, med temperaturer over 40 grader flere steder i landet.

Dagbladet følger utviklingen videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!