Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

600 fanger rømte i en masseflukt da supertyfonen Haiyan slo til. Nå har nesten halvparten kommet tilbake

- Jeg ville bare sørge for at familien min er trygg.

TILBAKE: Nær halvparten av fangene som flyktet under tyfonen har kommet tilbake. Frivillig. Foto: AFP / Nicolas ASFOURI/NTB-Scanpix
TILBAKE: Nær halvparten av fangene som flyktet under tyfonen har kommet tilbake. Frivillig. Foto: AFP / Nicolas ASFOURI/NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle de 600 fangene ved fengselet i Leyte rømte i en masseflukt da supertyfonen Haiyan slo til.

Nå viser det seg at nesten halvparten av de som rømte har kommet tilbake.

Mange av fangene nyhetsbyrået AFP har snakket med forteller at de ville hjelpe familiene sine før de returnerte til fengselet.

Renato Comora (47) er tiltalt for drap, og forteller at han dro hjem til byen Dulag, rundt 30 km unna, for å ta seg av kona og sine seks barn.
- Familien min har det bra, og det var ingen som døde, men huset mitt var helt ødelagt, og jeg ville sørge for at familien min var trygg.

Etter det dro jeg tilbake til fengselet selv, fordi jeg ikke vil leve som rømling, sier Comora.
- Hjalp min mor Voldtektstiltalte Danilo Tejones (51) sier at han kom tilbake fordi han mener han ikke er skyldig.
- Jeg hjalp familien min med å skaffe ris i tre dager, returnerte jeg til fengselet. Jeg kunne holdt meg unna, men bestemte meg for å komme tilbake siden jeg er uskyldig. Jeg vil bare ha saken overstått, sier 51-åringen.

Trettito år gamle Jessie Abalos er tiltalt for narkotibesittelse, han har fortalt at han rømte, slik at han kunne gå og hjelpe sin 60 år gamle mor med å gjenoppbygge sitt hjem i byen Tolosa .

- Huset vårt har blitt blåst bort, så jeg hjalp min mor satt opp et midlertidig ly, sier Abalos.

På spørsmål om hvorfor han hadde kommet tilbake, sa han at han var redd for å leve et liv som flyktning.

Gir fangene en sjanse Palo og den nærliggende provinshovedstaden Tacloban ble som kjent hardt rammet av supertyfonen, og nesten 7000 personer er døde eller savnet.

Fangevokteren ved fengselet forklarer at de vil gi en sjanse til de fangene som har rømt, ved at de ikke får noe tilleggsstraff hvis de returnerer til fengselet innen de neste dagene, gjør dem ikke det blir fangene sett på rømlinger.

- Når de er erklært som rømlinger, vil de bli jaktet på, sier fangevokteren.

Ekstremt vanskelige tider FNs eget barnefond, UNICEF, frykter at de barna som har kommet bort fra sine foreldre i forbindelse med tyfonen på Filippinene kan bli brukt i sex- og pornoindustrien.

Tidligere i måneden meldte UNICEF at tyfonen Haiyan rammet dobbelt så hardt som jordksjelvet på Haiti og tsunamien i 2004.

Nesten to millioner barn er uten tak over hodet etter tyfonen.

 RAMMET:  Byen Tacloban ble hardest rammet. Ødeleggelser. Her er et flyfoto tatt fra transport med US. Marines. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RAMMET: Byen Tacloban ble hardest rammet. Ødeleggelser. Her er et flyfoto tatt fra transport med US. Marines. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
 HARDT RAMMET:  Tyfonkatastrofen på Filippinene. Byen Tacloban ble hardest rammet. All strøm er borte i byen, her har beboere i et rasert hus tatt i bruk stearinlys. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HARDT RAMMET: Tyfonkatastrofen på Filippinene. Byen Tacloban ble hardest rammet. All strøm er borte i byen, her har beboere i et rasert hus tatt i bruk stearinlys. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!