600 i bot for å røyke med barn under 18 i bilen

Nå innfører også Wales lovforbudet Jens og Erna ikke vil ha.

TRAFIKKPOLITIET SER DEG:  Fra 1. oktober blir det forbudt i Wales og England å røyke i bil hvis noen under 18 år er med.Illustrasjonsfoto: Clive Gee, NTB Scanpix.
TRAFIKKPOLITIET SER DEG: Fra 1. oktober blir det forbudt i Wales og England å røyke i bil hvis noen under 18 år er med.Illustrasjonsfoto: Clive Gee, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå har røykemotstandere i Wales fått gjennomslag for et helsekrav som de to siste norske regjeringene har avvist: fra 1. oktober blir det forbud mot å røyke i bil der barn er passasjerer.

Og i denne sammenhengen er både walisere og briter forøvrig barn helt til den dagen de fyller 18 år

Nasjonalforsamlingen i den walisiske hovedstaden Cardiff har med 46 mot en enslig stemme vedtatt å innføre røykeforbudet fra 1. oktober i år samtidig med storebror England.

Og samme forslag skal opp i lovgivende forsamlinger i Skottland og Nord-Irland.

Og hvis politiet tar deg med en sigarett i bilen og barn i baksetet, blir bota den samme i England og Wales fra i høst: 50 pund, som tilsvarer 600 kroner etter dagens kurs.

Å kjøre uten setebelte i Storbritannia er priset til ti ganger så alvorlig: med bøter inntil 500 pund, 6 000 kroner.

- Veien til forbud i hjemmet
Den ene representanten som stemte i mot det nye lovforbudet for å skjerme barn for passiv røyking, gikk i mot av prinsielle årsaker.

Et slikt lovforbud vil åpne veien for å forby røyking også i private hjem, og da har det gått for langt, argumenterte liberaldemokraten Peter Black, ifølge Daily Mirror, som «fyrte» opp debatten kraftig før engelske politikere gjorde samme lovvedtak.

En sak fra England, der foreldrene ble fratatt omsorgen for sin to år gamle sønn fordi boligen lå tjukk av sigarettrøyk da helsearbeidere kom på besøk, vakte nasjonal oppsikt.

Som på pub
Ikkerøykere i bil blir utsatt for like skadelig passiv røyking som på en «gammeldags» røykepub, viser undersøkelser. Og store og små i bil er betrakteluig mer utsatt for passiv røyking enn hjemme på grunn av størrelsen på rommene.

National Health Service i Storbritannia har målt 4 000 ulike kjemiske forbindelse fra tobakksrøyk selv fire timer etter kjøreturen.

Og da har ett bilvindu stått åpent.

Problemene for passive bilrøykere i første omgang, og da særlig barn, er astma og lungebetennelse.

Legeforeningen har vært pådriver her hjemme for røykeforbud i bil, men har fått tommelen ned både fra Jens Stoltenbergs AP-SV-Sp-regjering og Erna Solbergs H-Frp-regjering.

- Vanskelig å sanksjonere
Seinest i februar i år sa helseminister Bent Høie (H) til NRK at et slikt forbud etter mønster fra det engelske ikke er aktuelt nå.

Og fire år tidligere kom statssekretær Ragnhild Mathisen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til samme konklusjon.

- Det er vanskelig å sanksjonere mot, og det vil gripe veldig inn i folks private sfære, sa daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) høyrehånd til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sør-Afrika og regioner eller stater i USA, Canada, Australia og Frankrike har innført tilsvarende røykeforbud i bil som kommer i England og Wales over sommerferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer