Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 600 nordmenn savnet i Thailand

Norske myndigheter tror dødstallene vil stige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 600 nordmenn har nå status som savnet etter flodbølgekatastrofen i Thailand. Det viser ei oppdatert liste fra konsulen i Bangkok som TV2 Nyhetene har fått tilgang til, melder TV 2 Nettavisen.

- Jeg kjenner ikke til det tallet, og kan ikke kommentere det, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten ved Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.no.

- Men det dreier seg svært mange nordmenn. Flere hundre er savnet, sier Sandsten.

Norske utenriksmyndigheter minner imidlertid om at det trolig er mange dobbeltregistreringer på listene over savnede normdenn i katastrofeområdet.

- Flere er helt sikkert registrert flere ganger, så vi kan ikke tallfeste antallet savnede ennå. Vi jobber med å vaske listene, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til Dagbladet.no.

Korrigerer listene

Heller ikke ved Norges ambassade i Bangkok kan de bekrefte at så mange nordmenn er savnet.

- Det er blitt korrigeringer av listene i løpet av dagen, men jeg kan ikke kommentere tallene, sier Norges ambassadør i Bangok, Ragne Birthe Lund, til Dagbladet.no.

PRØVER Å FÅ OVERSIKT: Lokale myndigheter i Khao Lak samarbeider med organisasjoner,  turoperatører og utenlandske myndigheter for å få oversikt over omfanget av katastrofen.  Foto: SCANPIX/AFP
PRØVER Å FÅ OVERSIKT: Lokale myndigheter i Khao Lak samarbeider med organisasjoner, turoperatører og utenlandske myndigheter for å få oversikt over omfanget av katastrofen. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

- Vi jobber veldig hardt med å få kontakt med nordmenn. Vi får mange henvendelser fra både familier og enkeltmennesker, men jeg kan ikke gi et eksakt antall over hvor mange vi ikke har fått kontakt med, sier Lund.

Ifølge Lund har flere nordmenn kommet seg til Bangkok på egen hånd. Blabnt dem var to familier som ambassaden fikk kontakt med i dag.

- Vi gjør alt vi kan for å få oversikt, i tillegg til å bistå nordmenn med billetter, pass og andre praktiske ting, sier ambassadør Lund.

- Alle tall er svært usikre, understreker pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten ved Utenriksdepartementet.

UD skal ha et briefingmøte om situasjonen i Thailand klokka 16, og håper å kunne komme med mer informasjon utpå ettermiddagen.

13 døde

Til nå er 13 nordmenn bekreftet omkommet etter bølgekatastrofen. Elleve omkom i Thailand, mens to døde på Sri Lanka.

Både norske myndigheter og turoperatører frykter imidlertid at tallet vil stige.

- Vi har fått kontakt med omtrent 70 prosent av våre 460 norske gjester i Krabi, Phuket og Khao Lak, sier daglig leder Jørn Kristiansen i Star Tour til Dagbladet.no.

Feriestedet Khao Lak nord for Phuket ser ut til å være spesielt hardt rammet. Mellom 800 og 1000 mennesker skal ha omkommet bare der.

- Det er et katastrofeområde, og mange er savnet. Nå er vi aller mest opptatt av få folk ut og hjem, sier Kristiansen.

Vanskelig å kartlegge

Turoperatører og UD har store problemer med å kartlegge alle nordmenne som befant seg i de hardest rammete områdene langs vestkysten av Thailand. Telefonlinjene er dårlige, ødeleggelsene er store, det er mangel på transportmidler, og veier inn til området er skylt vekk.

- En del turister kun kjøpt flybillett, og reist rundt på egen hånd. I tillegg har flere kommet seg til Bangkok uten at vi har fått beskjed. Dette gjør kartleggingsarbeidet spesielt vanskelig, sier Kristiansen.

- Dette er en svært omfattende jobb, sier ambassadør Lund i Bangkok.

I går ble minst tre busslaster med nordiske turister sendt ut av Khao Lak. Nå jobber myndigheter og turoperatører på spreng for å få ut flere.

- Det er det aller viktigste for oss nå, sier Jørn Kristiansen.

Kritikk mot UD

Flere pårørende som Dagbladet.no har vært i kontakt med de siste dagene, retter kritikk mot UD etter det de mener er dårlig håndtering av katastrofen.

Noen har opplevd å måtte vente i over ett døgn på å komme gjennom til UDs telefoner for pårørende i Norge.

- Vi er fullstendig klar over at mange har problemer mer å komme gjennom, og vi er kjempelei oss for det, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til Dagbladet.no.

- Vi skjønner at dette er en svært vanskelig situasjon, men vi får veldig mange henvendelser, og gjør alt vi kan. Vi vil styrke beredskapen.

Andersen oppfordrer likevel alle pårørende til å ta kontakt med UD, så norske myndigheter kan få mest mulig informasjon om nordmenn i kriseområdet.- I tillegg til å ringe 22 24 20 20, kan man også sende epost til beredskap@mfa.no, sier hun.

OFRE FOR KATASTROFEN: Thailandske militære bærer bort liket av ett av ofrene fra et hotell i Khao Lak. Så langt skal nærmere 50 000 mennesker ha omkommet etter katastrofen.
LETER ETTER OFRE: Soldater søker etter døde i det som inntil søndag var svømmebassenget ved et hotell i Khao Lak. Nå liger alt i ruiner.
DØDSTALLENE STIGER: Redningsarbeidere finner stadig flere ofre for bølgekatastrofen. Her fra øya Phi Phi i Thailand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media