Ekstremvær i USA:

600 varsler på én dag

Ekstremvær gjør at over 100 millioner amerikanere blir oppfordret til å holde seg innendørs.

SVIMLENDE VARME: Den rekordstore temperaturen har slått flere varmerekorder i USA. Foto: Pivotal Weather
SVIMLENDE VARME: Den rekordstore temperaturen har slått flere varmerekorder i USA. Foto: Pivotal Weather Vis mer
Publisert

Store deler av USA lider nå av kraftige stormer og ekstrem varme. Hagl, branner, flom og tornadoer er blant det som har blitt rapportert fra ulike deler av landet. Totalt 120 millioner amerikanere har blitt oppfordret til å holde seg innendørs dersom de har mulighet, melder Washington Post.

Mandag mottok værmyndigheten National Weater Service (NWS) omkring 600 meldinger om ekstremvær fra ulike deler av landet, skriver avisa.

I Wisconsin har store hagl falt på motorveien mellom Madison og Milwaukee. Fort Edwards målte haglesteinen og konkluderte med at den var nest størst i Wisconsins historie.

I sørøstlig retning mot Virginia og North Carolina var det voldsomme tordenvær med vind på opptil 43 meter i sekundet, som resulterte i massevis av veltede trær.

Største skogbrannene i historien

En voldsom storm rev av hustak og førte til tornadovarsler i Chicago, melder blant andre NBC Chicago. Samtidig raser både de største og nest største skogbrannene i statens historie i New Mexico.

Hundrevis av mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine i både California og Arizona grunnet nye skogbranner som har brutt ut. Dette kommer av en kombinasjon av tørke, hetebølge og sterk vind.

Mens enkelte steder i landet mangler vann, er det nettopp det motsatte som er problemet andre steder. Kombinasjonen av regn og snøsmelting har resultert i flom i den store nasjonalparken Yellowstone. 10 000 måtte evakuere fra parken, skriver AP.

I delstaten Montana ble minst ett hus oversvømt.

LYSGLIMT: Under uværet i Trøndelag søndag 16. januar, fanget Ivan Nørkov Bakmark og kompisen et uvanlig øyeblikk på kamera. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Rekordvarme

Mange steder i USA har fått rekordvarme grunnet hetebølgen som herjer. De skyhøye gradene antas å vare i én, eller i verste fall to uker til. Allerede før denne rekordvarmen, har det vært 30 varmerelaterte dødsfall i Phoenix siden april.

I Phoenix i Arizona har temperaturen holdt seg på rundt 27 grader om natta den siste uka. Selv om folk der er vant til en slik ørkenvarme, kan det være en mulig dødsfelle for de som ikke tåler varmen like godt.

Det er først når temperaturen synker under 27 grader at kroppen begynner å innhente seg etter en langvarig eksponering i varmen, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer