OVERRASKER: Arkeologer i Hellas har funnet en grav med levninger av to personer som holder rundt hverandre. Graven omtales som sjelden og en av de eldste noensinne. Foto: AP Photo/Greek Culture Ministry
OVERRASKER: Arkeologer i Hellas har funnet en grav med levninger av to personer som holder rundt hverandre. Graven omtales som sjelden og en av de eldste noensinne. Foto: AP Photo/Greek Culture MinistryVis mer

6000 år gammel grav overrasker ekspertene: - Det er ekstremt sjeldent

I Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer i Hellas har funnet en grav som antas å være nesten 6000 år gammel og som inneholder levninger av to personer som omfavner hverandre.

Funnet ble gjort ved Diros-hulene ved Peloponnesos i Hellas, melder nyhetsbyrået AFP.

BEIN: Arkeologer har funnet levninger som antas å være nærmere 6000 år gamle. Foto: EPA/GREEK CULTURE MINISTRY
BEIN: Arkeologer har funnet levninger som antas å være nærmere 6000 år gamle. Foto: EPA/GREEK CULTURE MINISTRY Vis mer

Og funnene vekker oppsikt.

- Doble graver der personer omfavner hverandre er ekstremt sjeldent. Denne er en av verdens eldste, hvis ikke den eldste som noen gang er funnet, forteller en talsmann for greske myndigheter.

DNA Graven er karbondatert til år 3800 før vår tidsregning og DNA-tester viser at det er en kvinne og en mann som er funnet. Hvor gamle personene var da de døde er ikke kjent.

DIROS: Diros-hulene er langt sør i Hellas.
DIROS: Diros-hulene er langt sør i Hellas. Vis mer

Hulen som også kalles Alepotrypa ble oppdaget i 1950. Utgravingene, ledet av Giorgos Papathanassopoulos, startet i 1970-åra. Og forskere mener et samfunn har levd inne i hulene før de kollapset for 5000 år siden.

Ting som keramikk og dolker er også funnet i området.

Stor grav I fjor sommer fant arkeologer en enorm, eldgammel grav i Hellas. To sfinkser og veggmalerier var blant det som er funnet i graven, som antas å være 2300 år gammel.

DOLK: En dolk som ble funnet av arkeologer i Hellas. Foto:   EPA/GREEK CULTURE MINISTRY
DOLK: En dolk som ble funnet av arkeologer i Hellas. Foto: EPA/GREEK CULTURE MINISTRY Vis mer

Funnet ble gjort i den greske regionen Makedonia, nordøst i landet.

Graven ses på som en viktig oppdagelse fra den tidlige hellenistiske perioden i gresk historie. En tjenestemann fra kulturdepartementet sa imidlertid at det så langt ikke er bevis som knytter graven til Aleksander den store, som døde i år 323 før Kristus etter et felttog gjennom Midtøsten, Asia og den nordøstlige delen av Afrika.

FUNN: Dette bildet er av Diros-hulene i Hellas. Foto:  EPA/GREEK CULTURE MINISTRY
FUNN: Dette bildet er av Diros-hulene i Hellas. Foto: EPA/GREEK CULTURE MINISTRY Vis mer

Graven, som ligger 10 mil nordøst for Thessaloniki, er ifølge myndighetene den største oldtidsgraven som er oppdaget i Hellas. Utgravningen startet i 2012.

- Det ser ut til å være graven til en fremstående makedoner, sa en annen tjenestemann i det greske kulturdepartementet, som vil være anonym. Aleksander den store døde i Babylonia, i det som i dag er Irak, og det er så langt ikke kjent hvor han er gravlagt.

De to sfinksene som ble funnet, så ut til å vokte inngangen til graven, og en 4,5 meter bred vei leder inn i den. Graven er omkranset av en 497 meter lang marmormur. Ekspertene tror at en 5 meter høy løvestatue som tidligere er funnet i nærheten, en gang har stått på graven.