Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

6000 høyere nivå enn normalt

Jusjtsjenkos disoksinnivå nest høyeste i historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Typisk KGB

  (Dagbladet.no): Eksperter har nå sett på prøvene, og de viser at nivået av dioksiner i kroppen til Ukrainas presidentkandidat er 6000 ganger høyere enn normalt.

  - Konsentrasjonen er på rundt 100 000 enheter per gram blodfett, og det er det nest høyeste nivået som noen sinne er registert hos et menneske, sier professor i toksologi Abraham Brouwer til AP.

  Verdensrekorden holder en kvinne i Wien som ble forgiftet med overlegg på midten av 1995. Prøvene viste at hun hadde 144 000 enheter dioksin per gram fett i blodet. Hun overlevde.


  PCB


  Prøvene av Jusjtsjenko ble tatt i Wien sist uke og sendt til Free University i Amsterdam, hvor de har blitt analysert. Resultatene vil også gi et svar på hvor lenge presidentkandidtaten kommer til å være syk.

  - Det kan være snakk om dioksinlignende PCB-stoffer, sier lege Arnold Schecter, som er spesialist på dioksinanalyser ved University of Texas School of Public Health. Han sier nivået av dioksiner i blodet til Viktor Jusjtsjenkos kan vise seg å være høyere eller lavere om man tar ibruk mer nøyaktige tester.

  PCB ble brukt i transformatorer og hydraulisk væske fram til stoffene ble forbudt i store deler av verden på 70-tallet. Grunnen var at PCB er svært giftig og stoffet brytes dessuten svært sakte ned i naturen.


  Blir bedre


  Ved ukeslutt vil gruppa i Amsterdam kunne si med sikkerhet hva slags stoff det dreier seg om. De har nå snevret seg inn til 29 muligheter. Og svaret kan bli viktig for etterforskerne som forsøker å finne ut hvem som står bak.

  - Fra et kjemisk fingeravtrykk kan man slutte hvilke typer kilder som har vært involvert. Laboratoriet vil forsøke å finne ut om det samsvarer med noen av dioksingruppene som eksisterer rundt omkring i verden, slik at man kanskje kan spore det tilbake til hvor stoffet ble bestilt og hvor det kom fra, sier Brouwer til AP.

  Ekspertene legger til at Viktor Jusjtsjenko antakelig har vært gjennom det verste nå, og at han nå gradvis vil bli bedre. Han har fortalt at han ble syk etter en middag 5. september. Tre uker etter fikk han det kviselignende utslettet i ansiktet, typisk for dioksinforgiftning.

  - Utslettet kom svært sent. Han kunne ha dødd i løpet av noen få dager, og ingen ville visst noe, sier toksolog John Henry ved Londons Imperial College.

  Jusjtsjenko er syk, og kommer til å være det i lang tid framover. Utslettet, som ikke er farlig, kan bli værende i tiår. Mer alvorlig er at faren for hjerteinfarkt, kreft, diabetes, immunsvikt og musklsykdommer er økt.

  - Han vil alltid være merket av dette. Han vil aldri få tilbake filmstjerneutseendet, sier Henry.


  Vet ikke hva som skal til for å drepe


  Kvinnen som holder dioksinrekorden var en av fem som ble forgiftet på et tekstilinstitutt i 1997. Hun var syk i to år og gikk inn og ut av sykehus med ulike symptomer som utslett, kløe og generelt lite motstandskraft.

  - Vi vet ikke akkurat hva den dødelige dosen er. Den må være høyere enn hos kvinnen, som ikke døde, sier Brouwer.

  Å forgifte den ukrainske presidentkandidaten krevde ikke store mengder gift. Om det dreier seg om det farligste dioksinet, tetrachlorodibenzoparadioxin, TCDD, kreves det bare en dråpe eller to blandet i maten.

  Alle i den industrialiserte delen av verden har små mengder dioksin i kroppen. Det normale nivået er mellom 10 til 20 enheter per gram fett i blodet.

SVÆRT FORGIFTET: Viktor Jusjtsjenko har svært høye dioksinnivå i kroppen. Foto: SCANPIX
SVÆRT FORGIFTET: Viktor Jusjtsjenko har svært høye dioksinnivå i kroppen. Foto: SCANPIX Vis mer
<B>FØR OG ETTER:</B> Utslettet i ansiktet til Viktor Jusjtsjenko kan bli værende i tiår framover.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media