6000 nordmenn kjempet i den amerikanske borgerkrig

Hele 25 prosent av soldatene i nordstatshæren var født i utlandet.

FRYKTET AV SYDSTATENES BORGERE:: General Willam T. Sherman gjorde seg først og fremst bemerket som general under borgerkrigen med sin «marsj til havet». Fra Tennessee førte han i 1864 sin hær ned gjennom Georgia, hvor han inntok Atlanta, som var et av sydstatenes viktigste knutepunkter. Beleiringen og det etterfølgende slaget om Atlanta er udødeliggjort i boken og filmen Tatt av vinden. Foto: AP/Scanpix.
FRYKTET AV SYDSTATENES BORGERE:: General Willam T. Sherman gjorde seg først og fremst bemerket som general under borgerkrigen med sin «marsj til havet». Fra Tennessee førte han i 1864 sin hær ned gjennom Georgia, hvor han inntok Atlanta, som var et av sydstatenes viktigste knutepunkter. Beleiringen og det etterfølgende slaget om Atlanta er udødeliggjort i boken og filmen Tatt av vinden. Foto: AP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Presise tall foreligger ikke, men trolig deltok over 6.000 norske innvandrere i den amerikanske borgerkrigen. 12. april er det 150 år siden det blodige dramaet startet.

Vesterheim Norwegian-American Museum i Iowa har database med 10.000 navn på personer med norsk bakgrunn, men der er også tatt med deltakere i senere kriger, helt fram til første verdenskrig. Blant annet fra indianerkrigene i siste halvdel av 1800-tallet.

- Noen er oppført flere ganger, så anslagene er usikre. Men vi kan regne med i overkant av 6.000, opplyser forfatter og historiker Karl Jakob Skarstein til NTB.

Den amerikanske borgerkrigen er den dødeligste krigen i amerikansk historie og førte til 620.000 døde soldater og et ukjent antall sivile tap.

Fort Sumter 12. april Fiendtlighetene begynte den 12. april 1861 da sørstatenes konfødererte styrker, utbrytere av Unionen, angrep Fort Sumter i Sør-Carolina. Krigen raste fram og tilbake helt til sluttstrek ble satt 9. april 1865.

Dermed vant den republikanske president Abraham Lincoln det endelige slaget om å gjeninnføre Unionen og oppheve slaveriet. Han ble myrdet under en teaterforestilling få dager etter, 15. april samme år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer