6.000 tyvseere har meldt seg

6.000 fjernsynsseere med dårlig samvittighet har i løpet av de siste ukene kontaktet NRKs lisenskontor i Mo i Rana og bedt om å få tilsendt regning på fjernsynslisensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi regner med at mellom 8.000 og 9.000 tyvseere kommer til å melde seg i løpet av kampanjeperioden, noe vi er veldig godt fornøyd med, sier avdelingsdirektør Morten Sæterhaug ved NRKs lisenskontor i Mo i Rana.

Kampanjen som i disse dager pågår i NRKs sendinger koster om lag 750.000 kroner, og vil bli trappet ned i løpet av neste uke.

Kan nekte

Fjernsynsseere og radiolyttere som for tiden følger NRKs sendinger blir til stadighet bedt om å kontakte Lisenskontoret hvis de ikke er registrert som lisensbetalere. Dersom de ikke melder seg, er det ifølge kampanjen stor fare for at de vil bli tatt av NRKs kontrollører. Personer som ikke er registrert som lisensbetalere blir også minnet om at tyvtitting er straffbart.

- Vi har mellom 60 og 70 deltidsansatte kontrollører landet rundt, og disse vil i løpet av året ta over 50.000 tyvseere, sier Sæterhaug.

- Men 99,9 prosent av dem som får besøk av en kontrollør og som har tv, innrømmer det, sier Sæterhaug. Han legger til at de nå i større grad vil gå til politianmeldelse av det fåtall tyvseere som ikke tilstår når de får en kontrollør på døren. De risikerer bot dersom politiet velger å bruke tid på anmeldelsen.

Flest i Finnmark

Norge ligger på topp blant landene i Europa når det gjelder antall tyvseere. Alle europeiske land, bortsett fra Spania og Portugal, har et lisensbasert system, og bare i Italia finnes prosentvis flere tyvseere enn i Norge.

Det er blant finnmarkingene vi finner flest tyvseere. I vårt nordligste fylke lar mellom 18 og 19 prosent av fjernsynseierne være å betale for seg, mens gjennomsnittet for landet er 12 prosent. Aldersmessig er det personer mellom 20 og 40 år som er de dårligste betalerne. 70 prosent av tyvseerne befinner seg i denne aldersgruppen.