60,000 hjemløse etter skjelvet i Peru

Tallet på hjemløse etter jordskjelvet i Peru lørdag er mye større enn først antatt. Mellom 50000 og 60000 peruanere må sove på gata i iskalde vinternetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behovet for pledd og varme klær er skrikende, og UD vil trolig bevilge et millionbeløp i katastrofehjelp i dag.

- Vi var redde. Alt ristet med stor kraft. Møblene flyttet seg og det singlet i glassruter. Jeg løp ut med kona og våre tre barn. Folk samlet seg i parkene. Vi kunne ikke gå, men sto og holdt rundt hverandre mens bakken beveget seg sidelengs, sier Morten Ivar Pettersen på telefon til Dagbladet.

Mer enn 1200 skadet

Pettersen er feltleder ved Norsk Luthersk Misjonssamband i Arequipa i det sørlige Peru, et av de hardest rammede områdene etter jordskjelvet lørdag. Hittil er nærmere hundre mennesker funnet omkommet og mer enn 1200 er skadet. I tillegg fortsetter etterskjelvene å ryste Peru.

- Alle i byen er kolossalt engstelige for nye skjelv. Seinest i natt våknet vi av kraftige etterskjelv. Det er skummelt, sier Pettersen.

Jordskjelvet målte hele 7,9 på Richters skala, og er det kraftigste i Peru på 30 år. De ti nordmennene som befinner seg på misjonssenteret unngikk trolig skader takket være de jordskjelvsikrede husene de bor i.

Fattige lider

- Det er helt klart de jordskjelvsikre husene som reddet oss. Huset sprakk i andre etasje, men vi har det bra. Det er de fattige med dårlige hus som lider. Vi må hjelpe dem nå, sier Pettersen.

Hjelpemannskap fortsatte i går søket etter flere overlevende i ruinene, og tallet på omkomne stiger fortsatt. Tre landsbyer er fullstendig isolert.

En tidevannsbølge som oppsto i kjølvannet av skjelvet ble målt til 30 meters høyde, og krevde nye liv. Politiet melder om døde mennesker som hele tida skylles opp på stranden.

Mellom 50000 og 60000 mennesker fikk sine hjem knust, og sover i parker og på gata. Det er vinter i Peru nå.

- Tallet på hjemløse er svært mye høyere enn først antatt, og behovet for varme tepper, mat og medisiner er stort, sier Liv Rognan, informasjonssjef i Norges Røde Kors.

Hele det sørlige Peru er erklært katastrofeområde, og regjeringen i landet ber om internasjonal hjelp.

- Vi er innstilt på å hjelpe, og har i dag bevilget inntil fem millioner kroner til hjelpearbeidet, sier Gry A. Haaheim, fungerende pressetalskvinne i UD, til Dagbladet.

UD var i går i dialog med Røde Kors og Kirkens Nødhjelp for å diskutere norsk bistand til de jordskjelvrammede i Peru. Det er disse organisasjonene som i hovedsak vil disponere UD-pengene. Stortinget har i år bevilget 90 millioner kroner til bistand ved naturkatastrofer. Drøyt 70 millioner kroner er hittil i år brukt.

Ikke full oversikt

Utenriksdepartementet hadde i går fremdeles ikke den fulle oversikten over situasjonen til de rundt 100 nordmennene som befinner seg i de rammede områdene. Omtrent halvparten har gitt melding om at alt står bra til.

- Ingenting tyder på at nordmenn er skadet i skjelvet, sier Haaheim.

KATASTROFE: Hittil er nærmere hundre mennesker funnet omkommet, mer enn 1200 er skadet, mens mellom 50,000 og 60,000 har blitt hjemløse.Foto: SCANPIX