Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60.000 nye soldater til Golfen

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har beordret 60.000 nye soldater til Golf-regionen, ifølge kilder i den amerikanske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utplasseringen av de nye styrkene er et ledd i styrkeoppbyggingen foran en mulig krig i Irak, og omfatter 26.000 soldater fra 1. panserdivisjon, som vanligvis er stasjonert i Tyskland.

24.000 soldater fra 1. kavaleridivisjon vil også bli utplassert.

USAs forsvarsminister Ronald Rumsfield mener Iraks destruksjon av raketter ikke er et fullgodt tegn på reell nedrustning.

I et intervju på som sendes på BBC i kveld, sier han at Irak kan lage nye våpen mens våpeninspektørene er i landet, skriver Aftenposten.no.

Storbritania: - Kan gå til krig uten FN-vedtak

Storbritanias utenriksminister Jack Straw mener Storbritania har tilstrekkelig hjemmel i folkeretten til å gå til krig mot Irak uten ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

- Vi er tilfreds med at vi har tilstrekkelig hjemmel i resolusjon 1441 og de tidligere resolusjonene om Irak til at en militær aksjon mot Irak kan rettferdiggjøres dersom landet fortsatt begår alvorlige brudd mot resolusjonene, sa Jack Straw i en tale til det britiske parlamentet før han skulle møte den russiske utenriksministeren Igor Ivanov.

Han la imidlertid til at Storbritannia vil foretrekke en ny resolusjon som gir ryggdekning til bruk av militærmakt, dersom det blir nødvendig å gå til krig mot Irak.

Russland truer med veto

Russland på sin side, vil gjøre sitt for å hindre en en krig mot Irak.

- Russland vil ikke støtte noen avgjørelse som direkte eller indirekte kan lede til krig mot Irak, sa utenriksminister Igor Ivanov i en diskusjon på TV-kanalen BBC World Service tidligere i dag.

Han åpnet også for å bruke Russlands vetorett i Sikkerhetsrådet for å hindre vedtak som kan åpne for krig.

- Hvis det er nødvendig, så kan Moskva komme til å bruke denne retten.

Å la være å stemme over en eventuell ny Irak-resolusjon er ifølge Ivanov ikke et alternativ for den russiske regjeringen.

Men Ivanov insisterte også på at enstemmighet i Sikkerhetsrådet er den beste måten å presse Saddam Hussein til å ruste ned.

- Frankrike: - Flertall mot ny resolusjon om Irak

Ifølge en talsmann for det franske utenriksdepartementet, skal det være bredt flertall i FNs sikkerhetsråd mot en ny resolusjon som åpner for krig mot Irak.

Uttalelsen kom da talsmann Francois Rivasseau ble spurt om Frankrike kunne komme til å legge ned veto for å hindre at USA og Storbritannia får vedtatt en ny resolusjon som åpner for krig mot Irak.

- Vi tror at et bredt flertall i Sikkerhetsrådet ønsker å la våpeninspeksjonene fortsette. Spørsmålet om vi vil kunne bruke vetoretten vil derfor ikke bli aktuelt, sa Rivasseau.

Tyrkia vurderer ny votering om baseavtale

Den tyrkiske regjering vurderer å be nasjonalforsamlingen foreta en ny votering om utleie av baser til USA. En slik avtale vil gjøre det mulig for amerikanerne å åpne en nordlig front mot Irak.

Utenriksminister Yasar Yakis antydet tirsdag at en ny debatt og en ny votering i nasjonalforsamlingen blir vurdert i regjeringspartiet AKP.

En avtale med USA som åpner for utplassering av mer enn 60.000 amerikanske soldater på tyrkisk jord som ledd i forberedelsene til en krig mot Irak, ble nedstemt i nasjonalforsamlingen lørdag.

Minst 10 store skip lastet med stridsvogner og annet militært materiell og utstyr for 30.000 amerikanske soldater ligger og venter på å bli losset utenfor kysten av Tyrkia.

Fartøyene kan ikke losses før USA har en avtale om leie av de militære basene med den tyrkiske regjering.

Aksjene opp

- Vi vurderer både innad i det ledende regjeringspartiet AKP og i regjeringen å be nasjonalforsamlingen om å votere igjen, sa Yakis tirsdag.

Kursene på aksjemarkedet i Tyrkia gikk kraftig til værs på grunn av hintene om en ny votering allerede i neste uke. Men politiske kommentatorer sier at regjeringspartiet trues av splittelse dersom en slik votering kommer på feil tidspunkt.

De tror AKP kanskje vil vente med å foreslå en ny debatt til FNs sikkerhetsråd eventuelt har vedtatt en ny Irak-resolusjon, og en slik resolusjon vil, hvis den blir vedtatt, ligge minst to uker fram i tid.

Taper 40 milliarder

Dersom Tyrkia ikke godkjenner baseavtalen USA har foreslått, vil landet trolig gå glipp av store deler av en sum på over 40 milliarder kroner i direkte støtte fra USA, ifølge en talsmann for USAs utenriksdepartement.

Alt i alt skal Tyrkia ha fått løfte om direkte bistand og lånegarantier på hele 30 milliarder dollar (over 200 milliarder kroner) dersom USA får bruke basene.

Politiske kommentatorer i Ankara har ingen tro på at det blir holdt en ny debatt i nasjonalforsamlingen før helgen.

Lørdag skal det holdes et viktig suppleringsvalg, der regjeringspartiets leder Tayyip Erdogan kan bli valgt inn i nasjonalforsamlingen. Ved å bli medlem av nasjonalforsamlingen, kan han bane veien helt til topps og overta statsministerjobben til Abdullah Gul.

Erdogan har til nå vært utestengt fra nasjonalforsamlingen på grunn av en gammel dom for religiøs undergravingsvirksomhet.

Erdogan advarte tirsdag de irakiske kurderne mot å teste Ankaras vilje til å beskytte egne sikkerhetsinteresser i regionen.

- Vi er vitne til en bekymringsfull og beklagelig utvikling i Nord-Irak, sa Erdogan dagen etter at tusenvis av nordirakiske kurdere demonstrerte i protest mot en eventuell tyrkisk innmarsj i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

- Ingen bør misbruke Tyrkias gode vilje eller sette Tyrkia på prøve, sa Erdogan.

Den tyrkiske regjering er bekymret for at de irakiske kurderne kan bruke krigen til å erklære uavhengighet, og den har sagt at den vil sende inn styrker for å kontrollere dem i en eventuell USA-ledet krig mot Irak.

De irakiske kurderne frykter at Tyrkia søker å øke sin kontroll over regionen og de oljerike byen Mosul og Kirkuk, som for tiden er under den irakiske regjeringens kontroll.

(NTB og Dagbladet.no)

PÅ VEI: 60.000 nye soldater er beordret til Golfen. Disse dro fra Fort Campbell i Kentucky 28. februar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling