Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

60.000 på kurs om nettsikkerhet

En av de viktigste årsakene til at du blir lurt på nettet befinner seg mellom tastaturet og stolen.

BEHØVER KUNNSKAP: En kampanje skal forsøke å sørge for at færre blir lurt på Internett.
Illustrasjonsfoto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BEHØVER KUNNSKAP: En kampanje skal forsøke å sørge for at færre blir lurt på Internett. Illustrasjonsfoto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oktober er erklært som den nasjonale sikkerhetsmåneden, og hovedtemaet for årets kampanje er noe så enkelt, og så vanskelig, som: Stopp. Tenk. Klikk.

- Internett har gitt oss fantastiske muligheter, men vi trenger kunnskap og bevissthet om hvordan vi opptrer på nettet. Vi har alle et ansvar for å gjøre det vi kan for å øke sikkerheten på nett, sier statsråd Rigmor Aasrud.

I Norge er det Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som står i spissen for den nasjonale sikkerhetsmåneden. Formålet med kampanjen er å øke kompetansen og bevisstheten på noen få utvalgte områder.

Opplæring I løpet av oktober vil det bli arrangert over 50 ulike sikkerhetsarrangementer, og over 60.000 personer vil gjennomføre IT-sikkerhetsopplæring via en opplæringspakke fra NorSIS.

- I mange tilfeller er det bare bevisste medarbeidere som kan hindre virusangrep, sensitiv informasjon på avveie eller at forretningshemmeligheter havner i feil hender. Derfor er vi svært fornøyd med at så mange deltar i dette opplæringstiltaket, sier Tone Hoddø Bakås i NorSIS.

Over 100 virksomheter har bestilt NorSIS sin opplæringspakke.

Viktig tema Blant virksomhetene som har bestilt pakken er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, der Rigmor Aasrud er øverste sjef.

- Nå skal sikkerhetskompetansen i offentlige virksomheter og bedrifter opp, sier Aasrud som mener at den store interessen for temaet er et viktig skritt på veien mot bedre sikkerhet.

- En god sikkerhetskultur må finnes i alle ledd, og det er lederne som må ta ansvar for å skape en god kultur for sikkerhet på arbeidsplassen. Bare på den måten kan vi møte utfordringene på en god måte, sier hun.

Få forbedringer - Det er enkelt å kutte kostnader ved å se bort fra informasjonssikkerhet, men da skyter vi oss selv i foten. Informasjonssikkerhet handler nettopp om å ta vare på verdiene i virksomheten, sa Aasrud da hun åpnet en sikkerhetskonferanse i Oslo tidligere denne måneden.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det gjennomført få forbedringer i informasjonssikkerheten i statlige virksomheter siden 2008. Undersøkelsen viser dessuten at utfordringene er store også i privat sektor.

- Det nytter ikke med gode tekniske sikringer alene. Klare ansvarslinjer, holdninger, etikk og en organisasjonskultur som fremmer sikkerhet, er like viktige. Dette vil jeg som IT-minister fokusere på fremover, sier Aasrud.

Sikkerhetstips Da Aasrud åpnet den nasjonale sikkerhetskampanjen minnet hun om at kriminelle aktører er blitt mer målrettede og profesjonelle i sine angrep i forsøk på å rane til seg informasjon eller få systemkontroll.

Informasjonssikkerhet står høyt på regjeringens prioriteringsliste. I september ble Cyberforsvaret formelt etablert av forsvarsministeren.

Tidligere i oktober ble det også kjent at regjeringen gir 12 millioner kroner til arbeidet med å styrke IKT-sikkerheten i staten.

For den vanlige databruker hjemme i stua har NorSIS på sine nettsider en rekke enkle sikkerhetstips som langt på hjelp vil gjøre deg sikrere på nett.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling