Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

61 495 kroner i gjeld per tromsøværing

Staten tar kontroll fra nyttår. Også Trondheim kommune strammer inn livremmen. Se kuttlistene.

MYE GJELD OG UNDERSKUDD: Tromsø kommune har gapt for stort. Nå kommer bakrusen etter et tiår med stort pengeforbruk og mye lån. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
MYE GJELD OG UNDERSKUDD: Tromsø kommune har gapt for stort. Nå kommer bakrusen etter et tiår med stort pengeforbruk og mye lån. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Tromsø og Trondheim sliter med bakrusen etter flere års kraftig lånefinansiering av offentlige tilbud, tjenester og prestisjeprosjekter. De rødgrønne utstillings- vinduene lar innbyggerne betale for gildet, gjennom strammere budsjetter og økte avgifter.

Store valgkampløfter, overforbruk og troen på mer penger fra Oslo har ført til at rødgrønne kjernesaker som full barnehagedekning og sykehjemsdekning nå trues. Stadig mer av de frie inntektene fra staten går til å betale gjeld, ikke velferd.

Krisebudsjett
I «Nordens Paris» har desperate kommune- politikere de siste ukene sittet i dagslange møter for å spikre sammen et krisebudsjett. Rådmannen foreslår å kutte 600 millioner i de planlagte investeringene. I tillegg må driftskostnadene kuttes kraftig.

Flere hundre årsverk kan gå med i dragsuget og uansett tar staten kontroll over pengebruken.

- Fra 2003 til 2008 har gjelden vi betaler ned med frie inntekter fra staten økt med 50 prosent. Vi klarer ikke å følge opp planene for å dekke inn underskuddet i regnskapet for 2009. Og de neste årene planlegges det å bygge ny brannstasjon  og skole til henholdsvis 290 og 155 millioner kroner, sier økonomisjef Geir Andersen i Tromsø kommune til Dagbladet.

Kommunen havnet på en 40. plass nasjonalt med hele 61 495 kroner i gjeld per innbygger ved årsskiftet. Situasjonen er verre nå og lånene ser ut til å øke videre. I tillegg ble underskuddet tredoblet fra 2008 til 2009.

Eiendomsskatt
På ti år har kommunens samlede gjeld økt fra 1,6 til 4,4 milliarder kroner. Bare i 2009 er budsjettunderskuddet tredoblet og byens innbyggere får straffen.

• Renovering av tre skoler utsettes.
• Nytt krisesenter utsettes.
• Nye omsorgsboliger utsettes.
• Kommunen bygger bare en ny barnehage de neste fire årene.

- Det ligger også en kraftig økning i eiendomsskatten i budsjettforslaget, sier ordfører Arild Hausberg (Ap) til Dagbladet.

Han mener kommunen ikke har hatt noe annet valg enn å sette i gang flere store prestisjeprosjekter.

- Hvert år øker folketallet vårt med rundt 1000 mennesker, sier ordføreren.

HAVNER PÅ ROBEK-LISTA: Tromsøs ordfører, Arild Hausberg (AP) og Tromsø kommune. Foto: Bjørn Sigurdsøn SCANPIX
HAVNER PÅ ROBEK-LISTA: Tromsøs ordfører, Arild Hausberg (AP) og Tromsø kommune. Foto: Bjørn Sigurdsøn SCANPIX Vis mer

Robek-lista
Nå havner kommunen hans på «Robek-lista», som betyr en omfattende statlig økonomisk kontroll av budsjetter og nye låneopptak og leieavtaler.

Det betyr at høyremann og tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen blir ryddegutt for kommunen. Han er i dag fylkesmann i Troms og har ansvaret for å følge opp kommunen.

- Vi skulle satt halvparten av pengene fra det gode kommuneoppgjøret i 2006 på sparekonto, i stedet for satt vi alt inn i produksjon. Og nå må vi kutte i bemanningen i blant annet pleieyrkene.

Rådmannen frykter også at løftene om full barnehagedekning kan ryke.

- Det virker som rødgrønne kampsaker får lide?

- Det er helt rett. Det er frustrerende for en ordfører å se at viktige saker settes på vent, sier Hausberg.

REAGERER PÅ KUTTENE: Søsknene Tina (26) Emil (23) mener politikerne har gapt for høyt de siste årene. Foto: Lena Knutli
REAGERER PÅ KUTTENE: Søsknene Tina (26) Emil (23) mener politikerne har gapt for høyt de siste årene. Foto: Lena Knutli Vis mer

Han frykter også at svartelistingen fører til et omdømmeproblem for byen.

Fagbevegelsen stoppet reform
I fjor vedtok kommunestyret en pakke for å kutte utgifter lage balanse i budsjettet.

Det mislykkes.

- Vi ønsket blant annet å sentralisere tildelingen av pleie- og omsorgstjenester, men det gikk fagbevegelsen i mot, så vi droppet det. Det var svært lite klokt, nå må vi bare gjøre det, sier Hausberg, som understreker at han ønsker et godt forhold til fagbevegelsen.

Trondheim kutter velferd
Også Trondheim har tråkket hardt på pengegassen de siste årene. Lånene økte fra rundt seks til over ni milliarder mellom 2005 og 2008.

- Ved årsskiftet regner vi med å passere 10,2 milliarder i gjeld, sier rådgiver Einar Spjøtdal ved rådmannens kontor i Trondheim, til Dagbladet.

Gjennom en kraftig snuoperasjon unngår kommunen med en nødskrik å havne på «Robek-lista».

- Vi kuttet betydelig i budsjettet for 2009 og beholder dette nivået neste år, dersom politikerne følger budsjettet vi foreslår, sier rådmann Snorre Glørstad til Dagbladet.

TAR KONTROLL I TROMSØ Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) er fylkesmann i Troms. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
TAR KONTROLL I TROMSØ Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) er fylkesmann i Troms. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer

Til Adressa sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) at hun i ettertid mener kommunen skulle startet snuoperasjonen langt tidligere.

- Vi mener politikerne har vært uansvarlige i bruken av kommunens penger. Det er veldig trist at lovnadene de tidligere har gitt til Trondheims innbyggere, nå blir inskrenket og til dels tilbaketrukket, sier Tine og Emil Kringheug, når Dagbladet møter dem i Trondheim sentrum.

Advarte
Men kommunens innbyggere vil merke innstrammingen. Her er rådmannens kuttliste som politikerne skal stemme over:

• Pause i bygging av nye sykehjem. Målet om full dekning skyves fra 2011 til 2015
• Lærertettheten kuttes med 23,4 årsverk
• Økte gebyrer for behandling av saker i kommunen og renovasjonsavgifter

Flere kilder Dagbladet har snakket med i begge administrasjonene understreker at politikerne er holdt løpende orientert og kjente til at kommunene ikke ville tåle forbruket.
 
Mens rådmenn og økonomiavdelingene i begge kommuner flere år på rad advarte mot politikernes pengebruk, fortsatte festen.

Men advarslene ble ignorert.

- Vi har orientert dem ørten ganger, sier en som kjenner prosessene fra innsiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media