61 495 kroner i gjeld per tromsøværing

Staten tar kontroll fra nyttår. Også Trondheim kommune strammer inn livremmen. Se kuttlistene.

MYE GJELD OG UNDERSKUDD: Tromsø kommune har gapt for stort. Nå kommer bakrusen etter et tiår med stort pengeforbruk og mye lån. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
MYE GJELD OG UNDERSKUDD: Tromsø kommune har gapt for stort. Nå kommer bakrusen etter et tiår med stort pengeforbruk og mye lån. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) Tromsø og Trondheim sliter med bakrusen etter flere års kraftig lånefinansiering av offentlige tilbud, tjenester og prestisjeprosjekter. De rødgrønne utstillings- vinduene lar innbyggerne betale for gildet, gjennom strammere budsjetter og økte avgifter.

Store valgkampløfter, overforbruk og troen på mer penger fra Oslo har ført til at rødgrønne kjernesaker som full barnehagedekning og sykehjemsdekning nå trues. Stadig mer av de frie inntektene fra staten går til å betale gjeld, ikke velferd.

KrisebudsjettI «Nordens Paris» har desperate kommune- politikere de siste ukene sittet i dagslange møter for å spikre sammen et krisebudsjett. Rådmannen foreslår å kutte 600 millioner i de planlagte investeringene. I tillegg må driftskostnadene kuttes kraftig.

Flere hundre årsverk kan gå med i dragsuget og uansett tar staten kontroll over pengebruken. - Fra 2003 til 2008 har gjelden vi betaler ned med frie inntekter fra staten økt med 50 prosent. Vi klarer ikke å følge opp planene for å dekke inn underskuddet i regnskapet for 2009. Og de neste årene planlegges det å bygge ny brannstasjon  og skole til henholdsvis 290 og 155 millioner kroner, sier økonomisjef Geir Andersen i Tromsø kommune til Dagbladet.Kommunen havnet på en 40. plass nasjonalt med hele 61 495 kroner i gjeld per innbygger ved årsskiftet. Situasjonen er verre nå og lånene ser ut til å øke videre. I tillegg ble underskuddet tredoblet fra 2008 til 2009.Eiendomsskatt På ti år har kommunens samlede gjeld økt fra 1,6 til 4,4 milliarder kroner. Bare i 2009 er budsjettunderskuddet tredoblet og byens innbyggere får straffen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer