61-åringen skulle levere legeerklæring for å få beholde våpnene

Politiet fikk aldri legeerklæringen de krevde av mannen som skjøt ekskona og stedatteren i går.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Per Zimmer. Foto: Håkon Eikesdal
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Per Zimmer. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SANDVIKA/NESØYA (Dagbladet): På tross av at politiet i Asker og Bærum rykket ut til Nesøya så sent som 21. mars i år ble ikke 61-åringen ansett som farlig.

- At denne mannen skulle drepe to kvinner er vanskelig å forstå, i den grad noe som dette kan være forståelig, sa politiadvokat Per Zimmer på en pressekonferanse tidligere i ettermiddag.

61-åringen skjøt og drepte ekskona Mette Kreim Borgen og hennes datter Isabelle Lie.

Skulle levere legeerklæring

Da politiet rykket ut til 61-åringens hus for nesten to måneder siden, var det etter bekymringsmeldinger fra en person politiet karakteriserer som nærstående. Den gang ble han brakt til Legevakta i Sandvika for undersøkelse av en lege.

- Legen konkluderte med at det ikke var grunnlag for innleggelse og at det ikke var noen fare for selvskading, sier Zimmer til Dagbladet.

Det ble funnet to uregistrerte rifler i boligen som ble beslaglagt av politiet. Deretter ble det opprettet en forvaltningssak for å avgjøre om mannen var skikket til å ha våpnene. I tillegg til de to riflene hadde han fem våpen et annet sted.

- De ble ikke funnet i boligen, men er på ble oppbevart i tilknytning til et jaktsted, sier Zimmer.

Et åttende våpen, nemlig gårsdagens gjerningsvåpen, var en rifle fra andre verdenskrig som 61-åringen hadde arvet.

Forvaltningssaken var ikke avgjort da 61-åringen i går skjøt og drepte sin ekskone og datteren hennes før han tok sitt eget liv.

- Han skulle levere en helseerklæring som vi ventet på.

Drepte stedatteren først

Politiadvokat Zimmer sier det ble skutt mellom fem og ti skudd i går kveld.

- Det har blitt funnet fem tomhylser, trolig har det blitt skutt mellom fem og ti skudd, men de andre tomhylsene har vi ikke funnet.

Det var ekskonas datter som ble truffet først, ifølge politiet.

Etterforskningen nærmer seg slutten. I morgen vil trolig åstedet frigis og rettsmedisinsk institutt starter obduseringen. Det gjenstår også noen vitneavhør.

- Til nå har vi avhørt ni vitner og hatt samtaler med flere, sier Zimmer.

Var i konflikt
61-åringen ble funnet død i bolighuset. Han han har vært i en bitter konflikt med ekskona i etterkant av skilsmissen.

De to var gjennom flere runder i rettsystemet.

Mette Kreim Borgen og hennes datter, Isabelle Kreim Lie, var ved eneboligen på Nesøya for å gjøre den klar for salg da de i går ble skutt og drept.

Sist tirsdag møtte de to hverandre til en skiftesamling i retten. Til stede var også en eiendomsmekler fra Krogsveen, får Dagbladet opplyst. Under rettsforhandlingene skal det ha blitt konkludert at huset skulle selges, selv om det også ble diskutert hvor mye partene kunne kjøpe hverandre ut for.

Ifølge Dagbladets opplysninger, skulle den 61 år gamle mannen gjøre eiendommen klar for salg innvendig, mens Mette Kreim Borgen skulle ha ansvaret for å gjøre eiendommen salgsklar utvendig.

POLITIAKSJON FØR DE FANT GJERNINGSMANNEN DØD: Store politistyrker lette etter gjerningsmannen. Foto: Knut Falch/SCANPIX
POLITIAKSJON FØR DE FANT GJERNINGSMANNEN DØD: Store politistyrker lette etter gjerningsmannen. Foto: Knut Falch/SCANPIX Vis mer