Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FRYKTER HØYERE TALL: Hele 61 barn var gift eller forlovet da de kom til Norge fra Syria, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Her gjør tollere og politi en rutinekontroll på nattbussen fra Malmö på Svinesund tollstasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRYKTER HØYERE TALL: Hele 61 barn var gift eller forlovet da de kom til Norge fra Syria, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Her gjør tollere og politi en rutinekontroll på nattbussen fra Malmö på Svinesund tollstasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Flyktningkrisen:

61 barn var gift eller forlovet da de kom til Norge fra Syria

Norske myndigheter frykter tallet vil øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble det registrert en markant økning i antall ekteskap som involverte barn under 18 år fra Syria.

Norske myndigheter frykter at økningen fortsetter.

Flere tvangsekteskap

I alt søkte 10 536 syrere asyl i fjor. Samtidig med den økte andelen asylsøkere, så man også en markant økning i antall henvendelser til det nasjonale Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Saker knyttet til unge med bakgrunn fra Syria økte fra fire i 2014 til 28 i 2015.

Over halvparten gjaldt gjennomførte tvangsekteskap. 25 av alle sakene gjaldt jenter/kvinner, og 14 gjaldt barn under 18 år.

- Flere barneekteskap i 2016

Barneekteskap var hovedbekymring i mange av sakene. Siden barneekteskap ikke utgjør en kategori i systemet, registrerte Kompetanseteamet sakene under «gjennomført tvangsekteskap» (12 saker). Seks saker handlet om trusler/vold og fem saker frykt for tvangsekteskap.

Da rapporten ble presentert ved årsskiftet uttalte teamet at de hadde grunn til å tro at økningen knyttet til syriske barneekteskap ville fortsette i 2016.

Under 16 år og gravide

Nå viser en helt fersk og selvstendig kartlegging gjort av Utlendingsdirektoratet at det var 61 asylsøkere under 18 år som kom i perioden mellom 1. januar 2015 og 1. februar 2016, som var gift eller forlovet.

Ti av dem var under 16 år, 59 var jenter, og en del hadde barn eller var gravide.

- Omfanget og kompleksiteten i disse sakene viser behovet for å utvikle gode og tydelige rutiner for samarbeidet i utlendingsforvaltningen, asylmottak og barnevern, sier assisterende direktør Birgitte Lange i UDI til Dagbladet.

Norske myndigheter står overfor store utfordringer både i forhold til kartlegging og dokumentasjon av barneekteskap. Med unntak av fjoråret, kommer i snitt 93 prosent av alle asylsøkere til Norge uten identitetspapirer, ifølge Politiets Utlendingsenhet.

Flere av barneekteskapene er heller ikke formelle juridiske ekteskap, men omfatter også forlovelser, religiøse ekteskap eller andre ekteskapslignende forhold.

«Frivillig barneekteskap»

Relasjonene er også langt mer varierte enn det tradisjonelle bildet av at et barneekteskap er et ekteskap tvangsinngått mellom en umyndig jente og en eldre mann:

- Det kan også være frivillige barneekteskap med stor aldersforskjell, og barn som er gift med barn, frivillig eller ufrivillig. Bakgrunnen for at ekteskapene er inngått spenner fra tradisjon, økonomi og kjærlighet til den humanitære situasjonen i området og et ønske om beskyttelse på flukt, sier Lange.

Hun påpeker at UDI uavhengig av bakgrunnen for barneekteskapene og med utgangspunkt i norsk lov, har innført retningslinjer som tydelig skiller mellom barn og unge over og under 16 år i forhold til hvordan de blir behandlet i asylprosessen.

- Gifte barn under 16 år blir uten unntak bosatt på asylmottak for enslige mindreårige, mens ektefellen over 18 år blir bosatt på ordinært mottak. Alle under 18 år blir dessuten registrert som enslige mindreårige, for å sikre at søknaden deres blir behandlet på selvstendig grunnlag, sier Lange, som understreker at kompleksiteten i sakene krever stor kompetanse og bruk av skjønn fra alle instanser som er involvert i asylprosessen.

- Hvordan har utviklingen vært den siste tida?

- Det er kommet færre asylsøkere de siste månedene, dermed er det også færre søkere med barneekteskap som problemstilling. Samtidig vet vi at barneekteskap og tvangsekteskap øker blant syriske flyktninger i nærområdene til Syria. Det er bekymringsfullt at mange gifter bort døtrene sine tidligere enn de ville ha gjort under normale omstendigheter; på grunn av fattigdom, manglende økonomiske ressurser og for å «beskytte» døtrene sine mot overgrep. Derfor er det grunn til å tro at flere av asylsøkerne som etter hvert finner veien til Norge, kan være utsatt for barneekteskap enten det er mer eller mindre frivillig eller med tvang, sier hun.

Er norske myndigheter godt nok rustet?

- Vi er glade for at vi nå har fått på plass felles rutiner, prosedyrer og en felles forståelse mellom barnevernsmyndighetene, politiet og oss når det gjelder hvordan vi skal forholde oss til denne tematikken. Så vil vi alltid ha behov for å forbedre oss ytterligere og for å sikre at kompetansen til alle som arbeider med disse sakene er god nok. Men med det tverretatlige arbeidet vi nå har gjort, har vi kommet et godt stykke på vei til å samarbeide best mulig om disse sakene som ofte er svært komplekse, sier Lange.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!