Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

61 båtflyktninger døde, NATO får skylda

Harde anklager mot NATO da flukten fra Libya endte i tragedie.

DØDE UNDERVEIS: Hit, til øya Lampedusa, en liten italiensk øy utenfor Afrika, kommer båtflyktninger fra Libya, Eritrea, Palestina og Marokko. 61 båtflyktninger som la ut fra Tripoli den 25. mars døde underveis. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
DØDE UNDERVEIS: Hit, til øya Lampedusa, en liten italiensk øy utenfor Afrika, kommer båtflyktninger fra Libya, Eritrea, Palestina og Marokko. 61 båtflyktninger som la ut fra Tripoli den 25. mars døde underveis. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den britiske avisa The Guardian som omtaler tragedien. Avisa skriver at en båt med flyktninger forlot Libyas hovedstad Tripoli den 25. mars.

På vei til den italienske øya Lampedusa skal båtflyktningene ha kontaktet en eritreisk prest i Roma, Moses Zerai, ved hjelp av en satellittelefon. Han tok deretter kontakt med den italienske kystvakten.

Tom for drivstoff Et militærhelikopter kom med vann og kjeks til migrantene og ga signal om at redningsfartøy var på vei. Men ingen redningsmannskaper kom.

Etter å ha gått tom for drivstoff skal båten ha drevet rundt i 16 dager, men kom på et tidspunkt nær et hangarskip fra NATO. Det skal ha blitt sendt to jagerfly over båten, men ikke gjort forsøk på å redde dem som var om bord.

- Kjenner havretten En talsperson for NATO sa mandag at forsvarsalliansen undersøker påstandene.

- Jeg håper vi snart kan komme med en reaksjon. NATO-fartøyer er fullt klar over sitt ansvar når det gjelder havretten og vern av liv til sjøs, sier talsperson Carmen Romero.

The Guardian skriver at det trolig var et fransk hangarskip som migrantene kom i kontakt med, men den franske marinen har ikke villet kommentere dette. Ifølge NATO var det bare et italiensk hangarskip i området.

Romero opplyser at NATO reddet 510 andre migranter den aktuelle natten, 26. til 27 mars.

- Har et ansvar Generaldirektør Yves Daccord i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier han ikke har noen ytterligere opplysninger om denne konkrete hendelsen. Han vil ikke svare direkte på hvilket spesifikt ansvar som hviler på NATO i en slik situasjon.

- Lovene om hvordan flyktningene skal behandles, er svært klare, og jeg håper absolutt verdenssamfunnet respekterer dem, sier han til NTB.

Drev i land En talsmann for den italienske kystvakten sier de tok kontakt med Malta om skipet, men maltesiske myndigheter sier de ikke har hatt noe med saken å gjøre. Ingen har bekreftet å ha sendt et militærhelikopter til båten, ifølge The Guardian

Blant passasjerene var 47 etiopiere, sju nigerianere, sju eritreere, seks ghanesere og fem sudanere.

Båten drev til slutt i land i nærheten av den beleirede byen Misrata i Libya. Da var bare elleve om bord i live, og en av dem døde nesten umiddelbart etter å ha kommet i land. Ytterligere én person skal ha omkommet i libysk fengsel, der migrantene ble holdt i flere dager.

Press på Italia Uroen og omveltningene i Midtøsten og Nord-Afrika har ført til at mange flere mennesker enn ellers forsøker å ta seg til Europa sjøveien.

Den italienske kystvakten reddet i helgen over 500 flyktninger fra en båt som hadde gått på grunn utenfor Lampedusa. Men mandag opplyste myndighetene på Lampedusa at tre personer ble funnet døde under vraket.

Både EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström og italienske myndigheter ber om at europeiske land samarbeider om å håndtere de mange flyktningene.

Temaet står på dagsorden når Unionens innenriksministre møtes torsdag.
NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media