Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

61 omkom i branner i Norge i fjor

Halvparten av brannofre er påvirket av alkohol, ifølge studie.

MANGE BRANNER: Denne leiligheten brant i Oslo i fjor. Tre personer ble evakuert og ingen omkom.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MANGE BRANNER: Denne leiligheten brant i Oslo i fjor. Tre personer ble evakuert og ingen omkom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de døde var 38 menn og 23 kvinner. Det er alltid flest menn som omkommer i branner, enkelte år dobbelt så mange. Det viser tall fra Norsk brannvernforening.

2012 var året med færrest omkomne i brann siden 1966. I 2011 omkom totalt 46 personer i branner her i landet, som også var det laveste tallet siden man begynte registrering av omkomne.

Tallene inkluderer omkomne i brann på norsk jord som dør som en direkte følge av brann innen tre måneder etter brannen.

En kartlegging av 225 dødsbranner i perioden 1993 til 2008, viser at nær halvparten, 47 prosent, av alle omkomne var påvirket av alkohol. Av disse hadde nesten en tredel, 32 prosent, selv forårsaket brannen ved uaktsom bruk av komfyren.

- La komfyren stå i fred når du kommer beruset hjem fra fest. Lag heller brødmat eller mat som ikke må varmes. Eventuelt kjøp med varm mat hjem, oppfordrer Norsk brannvernforening.

Minst 54 prosent av de som omkom i brann med påvist alkohol i blodet, hadde selv forårsaket brannen.

(NTB)