62 000 soldater til på vei

Forsvarsminister Donald Rumsfeld beordret i løpet av få timer 62 000 amerikanske soldater til Den persiske golf, og antallet soldater i Golfen vil dermed bli nær doblet til 107 000. Den 27. januar starter den siste fasen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag undertegnet forsvarsminister Donald Rumsfeld vedtaket om å sende 35 000 mann til Golfen. Vedtaket markerte den største troppeforlytningen siden USA startet å bygge opp sine styrker til å kunne invadere Irak i desember.

Men bare noen timer senere beordret Rumsfeld ytterligere 27 000 mann til å reise mot Den persiske gulf. Totalt blir det 62 000 mann, og med de amerikanske troppene som allerede er på plass vil USA snart ha 107 000 mann på plass.

7000 mann fra Camp Lejeune i North Carolina var allerede beordret til å gå om bord i de tre krigsskipene USS Saipan, USS Ponce og USS PGunston Hall. Skipene forlot havna i Norfolk i Virginia allerede fredag.

Kilder CNN har snakket med opplyser at det totale antall mann som vil delta i en varslet krig mot Irak trolig vil ligge mellom 200 000 og 250 000 mann.

Storbritannia skal etter planen også delta med soldater og utstyr i en eventuell krig mot Irak.

27. januar

Den 27. januar skulle våpeninspektøren i Irak opprinnelig komme med en foreløpig konklusjon på om Saddam Hussein har gjemt unna masseødeleggelsesvåpen eller ikke, men USA innser nå at de neppe vil klare dette innen fristen.

Likevel fortsetter troppeoppbyggingen i massivt tempo, og en anonym amerikansk tjenestemann sier til avisa Washington Post at 27. januar fremdeles er en viktig dato.

- Det er en veldig viktig dag som markerer starten på den siste fasen, sier avisas kilde. Han forklarer at siste fase betyr at siste fase raskt skal gå over til et militært angrep mot Saddam Hussein.

USA sier de har bevis

FN-inspektørene har foreløpig ikke funnet noe bevis for at Saddam Hussein sitter på masseødeleggelsesvåpen, men USA hevder de har bevis.

USA ga i forrige uke noe av sin etterretningsinformasjon om Iraks hemmelige våpenprogrammer til FNs våpeninspektører, men de nekter å gi fra seg alt de sitter på.

Sjefen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed El-Baradei var i helga i Washington for å diskutere Nord-Korea og Irak med utenriksminister Colin Powell.

IAEA har foreløpig ikke sendt inspektører til Irak.

- Jeg har sagt til utenriksminsiteren at vi haster fremover, men at det ikke går så rakst som vi ønsker, sa El-Baradei etter møtet med Powell.

Han forklarte at Irak samarbeidet godt, men at de var like flinke til å legge fram bevis.

- Vi skulle gjerne sett mer bevis i form av dokumentasjon, flere fysiske bevis i form av deler fra ødelagte anlegg, sa El-Baradei.

Han sier også at Bagdad burde gi etter for våpeninspektørenes ønske om å få avhøre vitenskapsmenn på nøytral grunn. Inspektøren tror at flere av dem sitter med informasjon om våpenprogrammer, men at de bare kommer til å dele denne informasjonen dersom de ikke overvåkes av irakske tjenestemenn og noen kan garantere deres sikkerhet.

Les mer om saken hos CNN her.

Les mer om saken hos Washington Post her.

Les mer om saken fra en rekke kilder via Google News her.

ØVER: Bildet er fra USS Saipan som forlot USA fredag.
KYSSER ADJØ: Paul Roraff kysser kona Kim adjø, mens barna Shelby og Paul Jr tar til tårene. Roraffs reiste i går.
<B>MARINEN PÅ VEI: Soldatene fra North Caroline på vei til USS Ponce.
PÅ VAKT: Soldaten holder vakt på USS Ponce som også forlot USA fredag, kort tid etter at forsvarsminister Donald Rumsfeld undertegnet ordren om at de skulle dra.
<B>GUNSTON HALL: Fredag forlot USS Gunston Hall USA med kurs for Den persiske golf.
<B>TRENER: Soldatene i den 820. sikkerhetsstyrke trener på å sikre et område rett etter landing i USA i november i fjor.