62 år gammel mamma bekymrer Frankrike

PARIS (Dagbladet): En ansatt ved rådhuset i Fréjus i Sør-Frankrike trodde han så en feil da han skulle utstede fødselsattesten for guttebabyen, født 14. mai. Mora var nemlig født i 1939. Denne rekordfødselen har utløst en rekke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bernard Kouchner synes fødselen vitner om «ukontrollerte avveier» for de vitenskapelige framskrittene.

Kvinnen har vært i USA for å få innplantet et befruktet egg. Der koster det 60 000 kroner, og mer hvis man ønsker en kvinnelig giver som ikke røyker og som har en høy IQ. Det er forbudt i Frankrike etter overgangsalderen.

- Vi har forbudt den typen praksis, fordi parene må være i befruktningsdyktig alder, noe som ved 62 år lar seg diskutere, sier Kouchner. Han vedgår at det er vanskelig å forhindre «heksedoktorene» fra å hjelpe noen i nød.

Klinikken der kvinnen fødte vedgår «å ha stilt seg spørsmål», men bare fulgt et svangerskap på vanlig måte.

- Det står bra til med mor og barn. Det er ikke opp til oss å dømme, sier bare klinikkens direktør Philippe Laverne. Babyen veide tre kilo. Det er kvinnens første barn. Hun er ikke gift. Hun er verdens nest eldste som føder barn. Tidligere har to 63 år gamle kvinner fått barn i Italia i 1994 og USA i 1996.

Rådhuset i Fréjus har varslet barnevernet, som vil sjekke guttens omgivelser og oppvekstvilkår. En 62 år aggmel mor er for eksempel ikke i stand til å amme.

  • For rettsvesenet er det grunn til rettslig forfølgelse for moralske og etiske motiver.

    vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no