- MYE PENGER:  Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det er fornuftig å bruke hele 62 milliarder kroner på de nye kampflyene. - Det er er mye penger, men helt nødvendig, sier forsvarsministeren. Her med en modell av det nye flyet - Lockheed Martin F-35 Lightning II.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MYE PENGER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det er fornuftig å bruke hele 62 milliarder kroner på de nye kampflyene. - Det er er mye penger, men helt nødvendig, sier forsvarsministeren. Her med en modell av det nye flyet - Lockheed Martin F-35 Lightning II. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- 62 milliarder er fornuftig

Forsvarsminister Anne Grete Strøm Erichsen mener kjøpet av nye jagerfly til 62 milliarder kroner er fornuftig bruk av penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener kjøpet av 52 nye jagerfly til hele 62 milliarder kroner er en helt nødvendig og fornuftig bruk av penger. Det er Norgeshistoriens største investering på fastlandet.

- Det er naturlig at det blir stilt spørsmål om en investering på over 60 milliarder kroner. Men det er ingen tvil om at dette er en riktig investering, fastslår forsvarsminister Strøm-Erichsen til Dagbladet.

- Helt nødvendig
Hun avviser på det mest bestemte at det kunne vært et fullgodt alternativ å investere i såkalte droner - førerløse fly.

- Det er en veldig god grunn til det — droner er rett og slett ikke klare til å ta over jobben til et bemannet kampfly, og vil ikke være det før lenge etter at dagens norske F-16 tas ut av tjeneste, har oberst Charles Svensson i Kampflyprogrammet tidligere forklart.

- Vi har kunnet tilbakevise den kritikk som har blitt rettet mot denne investeringen. Det er helt nødvendig for Norge å kjøpe nye kampfly, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Da Stortinget sist drøftet kjøpet av de amerikanske kampflyene - F-35 - var det politisk enighet. Men samtidig ble det understreket at det måtte inngås kontrakter for norsk næringsliv som var i samme størrelsesorden som kostnadene ved kjøpet av de 52 kampflyene, noe som utgjør halvparten av den estimerte totalkostnaden. 

Norske kontrakter
- Flyene leverer over de kravene vi har stilt. Vi har allerede inngått kontrakter for to milliarder kroner. Det er godt håp om en ammunisjons-kontrakt verdt flere milliarder kroner og det jobbes for å få kontrakter til det norsk produserte våpenet JSM-missil (målsøkende rakett). Det er stor internasjonal interesse for missilet, sier Strøm-Erichsen.

- Når kommer flyene til Norge?

- 60 fly er levert fra fabrikken, snart er det Norges tur. I perioden 2015 - 2016 får vi fire treningsfly. De første fire kampflyene skal lande på Ørlandet i 2017. Deretter vil vi få seks fly hvert år, sier Strøm-Erichsen.

I går ba regjeringen Stortinget om fullmakt til å bruke 13 milliarder kroner på de nye flyene og nødvendig utstyr.