Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 6200 babyer forgiftet

Morsmelkerstatning-skandalen i Kina vokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalen rundt den forurensende morsmelkserstatningen i Kina vokser. Det viser seg at langt flere babyer en tidligere antatt er blitt syke.

- Over 6 200 babyer er blitt syke etter å ha drukket melk tilsatt melamin. 1300 er så syke at de nå er innlagt på sykehus opplyser den kinesiske helseministeren Chen Zhu på en pressekonferanse sendt på statlig kinesisk tv. Dette er fem ganger flere en det de kinesiske myndighetene først rapporterte, ifølge BBC News.

Tre babyer har så langt mistet livet i tragedien.

- Tilsatt med vilje

Melamin er et stoff som vanligvis benyttes i plastikk og lim, men kan blant annet framkalle den svært alvorlige tilstanden akutt nyresvikt.

Produsentene skal ha tilsatt melamin med viten og vilje, for å få morsmelkerstatningen til å virke ekstra proteinrik og kunne selge den til en høyere pris, opplyser talsmenn for kinesiske myndigheter ifølge NTB.

- 158 spedbarn har fått akutt nyresvikt etter å ha drukket morsmelkerstatningen, opplyser Zhu.

Eksportert til utlandet

TRE DØDE: Til nå har tre babyer mistet livet i morsmelkerstatnings-skandalen i Kina. Her undersøkes et barn for mulig nyresvikt på et sykehus i Sichuan provinsen. Foto: REUTERS/Scanpix
TRE DØDE: Til nå har tre babyer mistet livet i morsmelkerstatnings-skandalen i Kina. Her undersøkes et barn for mulig nyresvikt på et sykehus i Sichuan provinsen. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Statlige kinesisk TV melder at stoffet er funnet i 22 forskjellige merker morsmelkserstatning - ikke ett som man tidligere trodde.

To av selskapene, Yashili og Suokang, har også eksportert morsmelkpulveret til utlandet, nærmere bestemt til Burma, Jemen, Bangladesh, Burundi og Gabon. Også dette er det motsatte av det de kinesiske myndighetene tidliger har opplyst.

Produktene er nå tilbakekalt og både produksjon og videre eksport er inntil videre stanset.

Danske Arla involvert

Danske Arla har havnet midt oppe i skandalen, skriver NTB.

Selskapet driver en tørrmelkfabrikk i Hohhot, i samarbeid med Kinas største meieriselskap Mengnui. Også i morsmelkpulveret fra denne fabrikken er det funnet melamin, og onsdag stanset fabrikken produksjonen.

- Dette er forferdelig og dypt tragisk, sier Arlas toppsjef Peder Tuborgh som selv er på besøk i Kina.

Alle produkter fra Arla Mengnui blir nå tilbakekalt, og selvskapet lover erstatning til alle skadelidte.

Fire mennesker har så langt blitt arrestert i forbindelse med skandalen, og det er ventet at de vil komme flere arrestasjoner, melder BBC.

FÅR BEHANDLING: Åtte måneder gamle Li Dongyang er et av de 6 200 barna som er blitt syke etter å ha drukket morsmelkerstatning tilsatt melamin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!