Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

627.000 betalte formuesskatt i fjor

92 prosent av de som betalte formuesskatt i fjor hadde en ligningsformue på 5 millioner kroner eller mindre. For de fleste er boligformue det vesentligste.

 13,6 milliarder:  Formueskatten dro inn omtrent 1 prosent av statens inntekter i 2013.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
13,6 milliarder: Formueskatten dro inn omtrent 1 prosent av statens inntekter i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Den mye omstridte formuesskatten ga inntekter til stat og kommune på 13,6 milliarder kroner i ligningsåret 2013, og utgjorde omtrent 1 prosent av statens inntekter, skriver Finansavisen.

Ifølge Skattedirektoratet bidro 627.374 personer til disse inntektene, en nedgang på 42.701 personer fra året før.

Reduksjonen har en sammenheng med at bunnfradraget ble hevet til 870.000 kroner, fra 750.000 kroner.

Likevel økte provenyet fra formuesskatten med omtrent 660 millioner kroner.

Mange bekker små 92 prosent av de som betalte formuesskatt hadde ligningsformue på 5 millioner kroner eller mindre. Disse sto for 35 prosent av provenyet, skriver Finansavisen.

Det fremkommer av tallene fra Skattedirektoratet at disse hadde en gjennomsnittlig ligningsformue på 1,5 millioner kroner.

Dette tilsvarer den gjennomsnittlige ligningsverdien av en fullt nedbetalt bolig pluss litt sparepenger. Eksempelvis hadde en gjennomsnittlig boligeier i Stavanger en formuesligning av sin bolig omtrent som bunnfradraget i formuesskatten, dersom verdien er satt til 25 prosent av markedsverdi.

Færrest milliardærer og pensjonister Kun 29 personer som betalte formuesskatt hadde én milliard kroner eller mer i formue. Disse sto ifølge Finansavisen for mindre enn seks prosent av provenyet.

Omtrent 40 prosent av de som betalte formuesskatt hadde nådd pensjonsalder. Det betyr at det store flertallet av de som betaler formuesskatt ennå ikke er alderspensjonister.

Samlet sett hadde alle som betalte formuesskatt en gjennomsnittlig ligningsformue på 2,8 millioner kroner. Til sammenligning har Finansavisen tidligere beregnet at nåverdien av en fullt opptjent offentlig tjenestepensjonsordning havner over fem millioner kroner for en høytlønnet byråkrat. Pensjonsordninger er som kjent, i motsetning til privat sparing, unntatt fra beregning av ligningsformue.

Flere nyheter Norske bedrifter tar oppgjør med KrF og Venstre
Ber regjeringen droppe kutt i formuesskatten
Regjeringen vil kutte i formueskatten

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!