Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

629 migranter strandet på skip i Middelhavet - Italia og Malta nekter å ta dem imot

I år har 785 migranter mistet livet i Middelhavet.

MIDDELHAVET: 629 immigranter er strandet på et skip i Middelhavet og går tomme for mat i kveld. Verken Italia eller Malta vil ta dem imot. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag ble en travel natt for det private redningsskipet Aquarius. Over 600 migranter ble reddet, men er likevel fortsatt strandet i Middelhavet.

Skipet, fra hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranee og Leger uten grenser, nektes å legge til kai i Italia og Malta, skriver CNN.

Landene nektet å ta imot migrantene om bord.

Dramatisk redningsaksjon
Skipet reddet 629 personer natt til søndag. 229 personer ble reddet fra to gummibåter. Det hele ble dramatisk da en av båtene ble ødelagt under redningsaksjonen, og 40 personer havnet i havet.

Etter redningsaksjonen hentet Aquarius 400 personer som tidligere hadde blitt reddet av den italienske marinen, kystvakten og handelsskip.

Ifølge Leger uten grenser er 123 enslige mindreårige, elleve små barn og sju gravide kvinner blant migrantene om bord skipet.

I forbindelse med saken har organisasjonen delt sin bekymring for at politikk blir satt høyere enn menneskeliv, og understreket på Twitter at prioriteringen må være sikkerheten for personene om bord.

I en oppdatering mandag formiddag skriver organisasjonen at for øyeblikket er den medisinske situasjonen for migrantene stabil, men unødvendige forsinkelser kan sette sårbare pasienter i fare. De som trekkes fram er de gravide kvinnene, 15 personer med alvorlige kjemiske forbrenninger, og pasienter som behandles for luftveisskader og nedkjøling.

Vil gå tom for mat
Sara Alonso Esparza, en spansk journalist, er om bord båten. I et filmklipp lagt ut på hennes Twitter-konto forteller Aloys Vinard, prosjektkoordinatoren for Leger uten grenser på skipet, at de vil gå tom for mat mandag kveld

Migrantene om bord skal være uvitende om den diplomatiske konflikten som foregår. Den spanske journalisten har også lagt ut filmklipp av migranter som synger og ber.

- Uvitende om politikken, synger disse nigerianske kvinnene på dekk. De føler ser fri for første gang på lenge. Livet går videre, skriver Esparza.

Mener Malta må bidra
Den italienske innenriksministeren Matteo Salvini, som leder det innvandringskritiske partiet Ligaen, og transportminister Danilo Toninelli sier i en felles uttalelse at Italia ikke kan være de eneste som tar imot migranter, og at Malta må bidra til å løse problemet i Middelhavet.

- Det er Maltas ansvar å åpne dørene for alle de som er blitt reddet av skipet Aquarius, heter det i uttalelsen.

Søndag skrev Salvini på Facebook at Italia sier nei til menneskehandel og nei til ulovlig immigrasjon. Mandag gikk han igjen hardt ut på sosiale medier, og skrev følgende:

- Nok! Å redde liv er en plikt, men å transformere Italia til en enorm flyktningleir er ikke det, skriver han.

Trosser regjeringen
Ordfører i Palermo, Leoluca Orlando, går imot Salvinis ordre, og sier at han er klar for å åpne havna til den sicilianske hovedstaden, skriver The Guardian.

- Vi har alltid ønsket velkommen redningsskip og fartøy som har reddet liv til sjøs. Vi stopper ikke nå. Salvini bryter internasjonal lov. Han har nok en gang vist at vi er under en ekstrem, ytre-høyre regjering, sier han.

Orlandos beslutning skal ha blitt støttet av andre ordførere i sørlige deler av Italia, hvor flere skal ha uttalt at de er klare til å motsette seg Salvinis ordre og la Aquarius legge til havn.

TRAVEL NATT: Redningsskipet Aquarius reddet 229 personer fra to gummibåter i Middelhavet. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee
TRAVEL NATT: Redningsskipet Aquarius reddet 229 personer fra to gummibåter i Middelhavet. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee Vis mer

Har ikke ansvaret
Malta på sin side hevder at Aquarius plukket opp migrantene på libysk farvann, hvor Italia koordinerer redningsaksjonene, og har derfor ikke ansvaret for å ta imot skipet. Maltas statsminister Joseph Muscat skriver på Twitter at han har mottatt en telefon fra den italienske statsministeren Giuseppe Conte.

- Malta er i full overensstemmelse med internasjonale forpliktelser og vil ikke ta imot fartøyet i sine havner. Vi vil fortsette å gjennomføre individuelle og humanitære medisinske evalueringer hvor det er mulig, skrev Muscat.

Videre skrev Maltas statsminister at han er bekymret over italienske myndigheters instruksjoner til Acquarius på høy sjø, og hevder at Italia går imot internasjonale regler og risikerer å skape en farlig situasjon for alle involverte.

Malta har konsekvent nektet å ta imot migranter, og har argumentert med at landet er lite og har begrensede kapasitet. Landet har gradvis redusert antall innvandrere i løpet av det siste tiåret, fra 275 i 2008, til kun 23 i fjor, skriver nyhetsbyrået AP.

Redningsskip holdt tilbake i Italia
Siste oppdatering fra SOS Mediterranee på Twitter var for 11 timer siden, og da opplyste organisasjonen om at Aquarius har mottatt instruksjoner fra det italienske maritime redningssenter om å vente i sin nåværende posisjon, rundt 35 nautiske mil fra Italia og 27 nautiske mil fra Malta.

Tidligere denne helgen ble et annet redningsskip holdt tilbake i tolv timer etter at det brakte over 230 migranter til en italiensk havn, ifølge NTB.

Den tyske organisasjonen Sea-Watch opplyser at skipet deres først fikk reise videre ved midnatt lørdag etter at det ankom Reggio Calabria sørvest i Italia med 232 mennesker om bord. Kapteinen skal ha blitt avhørt i fire timer, og journalister om bord ble bedt om å levere fra seg videoopptak fra redningsaksjonen, som fant sted 5. juni.

Redningsskipet brukte fire dager på å komme seg i havn på grunn av høy sjø, ifølge Sea-Watch. Sea-Watch sier videre at de ba kystvakten på Malta om å bistå i redningsaksjonen, men sier de fikk nei.

Dødelig rute
Fra 1. januar til 6. juni i år har 785 migranter mistet livet i Middelhavet, ifølge FNs Internasjonale Organisasjon for Migrasjon (IOM). Organisasjonen betegner Middelhavet som den dødeligste migrantruten i verden.

I løpet av 2017 mistet 3116 personer livet i Middelhavet. Ifølge statistikk fra IOM ankom 119 310 migranter Italia i 2017, og hele 2832 personer mistet livet i den sentrale Middelhavsruta.

Til sammenlikning ankom nesten 30 000 migranter Hellas og 1067 migranter Kypros. Den østlige Middelhavsruta tok 61 menneskeliv. 21 663 migranter ankom Spania i 2017, og 223 døde på reisen gjennom den vestlige Middelhavsruta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media