Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

63-åring døde av metanol-forgiftning

4727 liter rødsprit på avveie. - Dette må leveres tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sør-Trøndelag politidistrikt advarer igjen på det sterkeste mot å konsumere rødsprit fra Biltema.

En foreløpig obduksjonsrapport har påvist metanolforgiftning hos en 63 år gammel mann som døde i slutten av januar. Så langt er fire personer døde etter å ha inntatt metanolholdig rødsprit fra Biltema.

Familien varslet politiet

- Mannen døde 28. januar og lege ble tilkalt. Men han varslet ikke politiet om dødsfallet og mannen ble derfor gravlagt, forteller etterforskningleder Terje Lunde på politiets pressekonferanse i formiddag.

Etter at metanolsaken ble kjent i mediene 28. februar, varslet hans pårørende politiet fordi de hadde funnet en litersflaske rødsprit kjøpt på Biltema hjemme hos mannen. Innholdet av flasken ble analysert og det ble påvist et metanolinnhold på rundt 70 prosent.

- Med familiens samtykke ble graven åpnet og en obduksjon gjennomført. Den foreløpige rapporten påviser metanolforgiftning.

Politiet har nå varslet fylkeslegen fordi de ikke ble tilkalt ved dødsfallet. Mannen var bosatt i en av Trondheims nabokommuner, politiet vil ikke angi kommunen av hensyn til de pårørende.

Mangler kontroll på 4727 liter

Svensk politi har ansvaret for den videre etterforskningen og eventuell straffeforfølgelse. Etterforskningen så langt viser at feilen ligger i Kalmar der rødspriten er produsert og tappet. Det er produsert 8 712 liter rødsprit som inneholder metanol.

6701 liter av dette har blitt sendt ut til Biltemas butikker i Norden. Noe har blitt levert tilbake etter politiets advarsler.

- Men hele 4727 liter av denne livsfarlige giften har vi fortsatt ikke kontroll over. 1600 liter er solgt i Norge. Denne rødspriten er solgt og ikke tilbakelevert, sier politiet.

Sør-Trøndelag politidistrikt advarer på det sterkeste om at dette blir konsumert og ber om alle flasker blir levert til Biltema.

Mange av flaskene har produksjonsnummer 057 09365. Men også en rekke flasker uten noe produksjonsnummer inneholder den livsfarlige spriten og må returneres.

- Distribusjonen startet 28. november, og allerede 12. desember fikk vi det første dødsfallet, en 45 år gammel mann i Gjesdal i Rogaland, sier Lunde.

KRAFTIG ADVARSEL: - Dette er livsfarlig gift og må leveres tilbake, sier etterforskningsleder Terje Lunde ved Sør-Trøndelag politidistrikt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media