Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep mot barn

63-åringen dømt for forsøk på overgrep mot 14 år gamle «Lisa». Men «jenta» var en 25 år gammel mann

25-åringen lurte 63-åringen til å dra til Hokksund for å møte 14 år gamle «Lisa». 

AKTOR: Jarle Vikdal var aktor i saken hvor en 63 år gammel mann er dømt for forsøk på å møte ei 14 år gammel jente med formål om å ha seksuell omgang med henne. Den 14 år gamle jenta var en 25 år gammel mann. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
AKTOR: Jarle Vikdal var aktor i saken hvor en 63 år gammel mann er dømt for forsøk på å møte ei 14 år gammel jente med formål om å ha seksuell omgang med henne. Den 14 år gamle jenta var en 25 år gammel mann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM / OSLO (Dagbladet): En 63 år gammel mann fra Trøndelag er funnet skyldig av Frostating lagmannsrett i forsøk på å møte en 14 år gammel jente med hensikt å ha seksuell omgang med henne.

Men den 14 år gamle jenta han var forespeilet å møte fantes ikke i virkeligheten.

Han lykkes ikke å møte jenta fordi den han hadde avtalt møte med var en voksen mann, ifølge dommen.

Mannen er nå dømt til ubetinget fengsel i 36 dager.

Lurt
En 25 år gammel mann sto bak en profil på chattetjenesten badoo.com og utga seg for å være 14 år gamle «Lisa». Lagmannsretten var ikke i tvil om at tiltalte ville ha gjennomført møtet med «Lisa» om hun hadde vært en ekte person.

25-åringen har en sentral rolle i ei gruppe som jobber med å avsløre personer de oppfatter som pedofile. Det var 25-åringen som ventet på 63-åringen da han kom til avtalt sted for å møte «Lisa».

FORSVARER: Arve Røli forsvarer 63-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORSVARER: Arve Røli forsvarer 63-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det var 25-åringen, «Lisa», som kontaktet 63-åringen ved å trykke «liker» på hans profilbilde. Deretter sendte 63-åringen tre meldinger til «Lisa» fra 4. til 11. januar. 12. januar svarer 25-åringen:

- «Hei ja. Jeg er bare 14 år å tviler på at en som deg vil like meg».

- «Ups er du bare 14 år», svarte 63-åringen.

- «Jeg skjønner om du ikke vil skrive med meg...», skrev «Lisa».

- «Vil jo snakke men men ikke opptre som pedofil da.», svarte 63-åringen.

Avtalte møte

63-åringen skrev så at han brukte dagene på å mekke på biler og stelle med bobilen. «Lisa» svarte da at «Det hadde vært kult å sitte på en gang. Jeg har aldri sitti i en Bobil før.»

Lagmannsretten fant at det var 25-åringen som la opp til det første møtet, og at de dermed diskuterte et møte på Østlandet i forbindelse med en bilreparasjon.

- «Jeg kan godt sove med om du vil det», foreslo så «Lisa».

- «Ja klart jeg vil:)) men blir ikke pesjonalet nysjerrig når en så ung jente kommer på besøk tror du?? Regner med at du vil knulle å ha deilig sex? vist jeg skjønner deg rett da? å du må vere 100% å stole på å vere diskret??».

I flere uker snakket de to sammen på nettet. Lagmannsretten fant at formålet var å møtes på Hokksund camping for å ha seksuell omgang. 63-åringen skulle ta med kondomer.

Filmet

63-åringen fløy til Gardermoen og troppet opp på Hokksund camping. Der ble han møtt av 25-åringen og en venn som filmet 63-åringen mens de konfronterte ham med med at «Lisa» var en oppdiktet profil og at han hadde avtalt et møte for å ha sex med en mindreårig.

Møtet varte kun et par-tre minutter. 25-åringen hadde varslet politiet, som ankom stedet etter kort tid og pågrep 63-åringen.

Noen timer etter pågripelsen la 25-åringen ut filmen fra møtet med tiltalte på sosiale medier. Formålet med dette var åpenbart å henge ut tiltalte som pedofil, mente retten. Det ble også lagt ut bilder av tiltalte, og han ble navngitt.

ARGUMENTERTE: I retten argumenterte statsadvokat Jarle Vikdal for at det ikke ville stride mot allmennhetens rettsfølelse at mannen ble straffet, selv om det forelå en provokasjon. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ARGUMENTERTE: I retten argumenterte statsadvokat Jarle Vikdal for at det ikke ville stride mot allmennhetens rettsfølelse at mannen ble straffet, selv om det forelå en provokasjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Oppkonstruert forklaring

63-åringen sa i retten at han hadde skjønt at «Lisa» ikke var en 14 år gammel jente, men at han likevel avtalte et møte for å avdekke hvem som sto bak profilen.

Han fortalte i retten at han hadde søkt opp telefonnummeret til «Lisa», og funnet ut at personen som nummeret var registrert på ikke var gammel nok til å være jentas far. Han sa også at han hadde flere ærender i området og at han hadde planer om å møte en kamerat.

Kameraten forklarte i retten at han ikke hadde fått beskjed om noe møte og ikke hadde vært i kontakt med 63-åringen på flere år.

Lagmannsretten mente 63-åringens forklaring var oppkonstruert og ikke troverdig.

Provokasjon

63-åringens forsvarer anførte at 63-åringen måtte frifinnes på grunn av såkalt ulovlig privat provokasjon, nettopp ved at 63-åringen ble lurt av 25-åringen til å begå handlingen.

Retten fant at 25-åringen gjennom profilen «Lisa» hadde klart hadde tilskyndet 63-åringen, men retten mente at 63-åringen hadde møtt opp i Hokksund også hvis «Lisa» var en ekte person.

Det går også fram at retten ikke mente at det fremstår som støtende eller i strid med den alminnelige rettsfølelsen å straffe 63-åringen.

- Vi vil ta stilling til ankespørsmålet i neste uke, sier Arve Røli til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling