Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

63-åringen veide 36 kilo da hun døde. Nå må Oslo kommune betale millionbot

Oslo kommune må betale 1,5 millioner i bot etter at en kvinne (63) døde som følge av manglende omsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i fjor at politiet tok ut siktelse mot Oslo kommune, etter at den 63 år gamle kvinnen døde av avmagring i sitt eget hjem høsten 2015.

63-åringen ble diagnostisert med demens i 2014 og fikk korttidsplass på Madserud sykehjem. I januar 2015 ble hun flyttet tilbake til sitt eget hjem i Oslo.

Til tross for flere bekymringsmeldinger til bydelen i den påfølgende perioden, fikk ikke kvinnen tilstrekkelig oppfølgning og helsehjelp da hun bodde hjemme. Kvinnen ble funnet død i boligen i august 2015.

«Kvinnen døde av hjertesvikt i kombinasjon med avmagring, og veide 36 kilo på obduksjonstidspunktet. Det er ca. 30 kilo mindre enn hun veide ett år før hun døde. At hun døde som følge av den manglende oppfølgningen gjør saken grov og svært alvorlig», fremgår det av dommen.

- Dette er en trist og alvorlig sak, ikke minst fordi vi snakker om et lovbrudd som strakk seg over åtte måneder, fra januar 2015 til kvinnen døde åtte måneder senere. Den idømte botens størrelse reflekterer det, sier politiadvokat Tone Bysting, som var aktor i saken.

Oslo kommune erkjente straffskyld, men godtok ikke botens størrelse, da kommunen ble ilagt en bot på 2 millioner kroner i november i fjor. Saken ble derfor brakt inn for Oslo tingrett, der kommunen nå er idømt en bot på 1,5 millioner kroner, opplyser politiet i en pressemelding.

Kommunen ønsket å prøve saken for retten fordi det er den høyeste boten som er gitt i saker som kan sammenlignes med denne, skriver NTB.

- Det er en tragisk og vond sak for alle. Spesielt for de pårørende, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Bydel Ullern til NTB.

«Slik retten vurderer det, er saken grov også fordi et menneske har fått en uverdig utgang på livet. Hun døde, blant annet som følge av underernæring, og hun ble liggende død i sitt hjem over tid uten at noen fant henne».

Dommen er ikke rettskraftig og kommunen har to ukers frist til å vurdere hvorvidt de ønsker å anke.

- Nå skal vi lese dommen grundig, sier Joten til NTB.

Bydel Ullern opplyser til NTB at de har gått grundig gjennom hendelsene og gjennomført en rekke tiltak for å bedre kompetansen og kommunikasjonen i det daglige, for å unngå lignende hendelser i framtiden.