Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

63 barn er forsvunnet fra Oslo-skolene

Utdanningsetaten vurderer å anmelde foreldre med innvandrerbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvert år blir skolepulter stående tomme, fordi mange barn med innvandrerbakgrunn enten blir sendt til foreldrenes hjemland eller holdes hjemme.

I en undersøkelse Dagsavisen har gjennomført, viser det seg at 63 elever ved Oslos 99 barneskoler ikke har møtt til skolestart. De fleste av de forsvunne barna har tospråklig bakgrunn.

Dersom barna ikke snart dukker opp, risikerer foreldrene å bli anmeldt, skriver avisen. Over 100 foreldre er de siste årene blitt anmeldt av Utdanningsetaten, fordi barna holdes borte fra skolen.

Skolene prøver forgjeves å lokalisere de savnede elevene.

- Vi har ringt, skrevet brev og dratt på hjembesøk. Ifølge Folkeregisteret har de ikke flyttet, men vi aner ikke hvor de er, sier rektor Per Musæus ved Russeløkka skole i Oslo til Dagsavisen.

Andre barneskolerektorer avisen har vært i kontakt med sier de snart ikke ser noen annet utvei enn å kontakte barnevernet når det gjelder de forsvunne barna.

De får støtte fra både fagmiljø og politisk hold.

- Foreldrene gjør det i beste hensikt, men mange av barna får problemer når de kommer tilbake. Det er ikke bra for en integreringsprosess som er vanskelig nok fra før, sier Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger.

MØTER IKKE TIL SKOLESTART: Hvert år er det mange elever som ikke dukker opp til skolestart. Utdanningsetaten frykter de fleste enten er sendt til foreldrenes hjemland eller holdes hjemme. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MØTER IKKE TIL SKOLESTART: Hvert år er det mange elever som ikke dukker opp til skolestart. Utdanningsetaten frykter de fleste enten er sendt til foreldrenes hjemland eller holdes hjemme. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Fleischer sier til Dagsavisen at hun tror mange innvandrere sender barna sine til hjemlandet når de kommer i trassalderen, slik at barna blir oppdratt til «lydighet og dydighet».

Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard (H), sier kommunen vil gjøre alt de kan for å ta rede på hvor de 63 barna er. Ødegaard uttrykker spesiell bekymring for de elevene som blir plassert på skoler i Pakistan.

- Disse elevene kan få problemer med å integreres i samfunnet. Man risikerer å ødelegge barnas muligheter til å bli selvstendige og lykkelige, sier han til avisen.

image: 63 barn er forsvunnet fra Oslo-skolene