INSPISERER: Selvmordsbomben ble detonert ved scenen i denne bryllupshallen i Kabul, Afghanistan. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix
INSPISERER: Selvmordsbomben ble detonert ved scenen i denne bryllupshallen i Kabul, Afghanistan. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Selvmordsbomben i Kabul

63 drept i IS-angrep

63 er drept og 182 er såret i et selvmordsangrep i Kabul lørdag kveld. IS har tatt på seg ansvaret.

Publisert

Den islamske stat (IS) hevder å stå bak selvmordsbombingen i Kabul lørdag kveld, men dette er ennå ikke verifisert. Terrorgruppa skriver i en uttalelse at det var en pakistansk IS-soldat som gjennomførte angrepet, ifølge The Guardian.

Angrepet skjedde i en bryllupsfest i Dubai City bryllupshall, som ligger i et vestlig distrikt hvor den sjiamuslimske hazara-minoriteten holder til. Angrepet er ikke det første IS har rettet mot hazaraene.

Selvmordsbomberen stilte seg ved en scene, blant barn og voksne som danset og klappet til musikerne som spilte. Så detonerte han bombevesten.

Det tok flere timer å hente ut de døde etter selvmordsangrepet. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB Scanpix
Det tok flere timer å hente ut de døde etter selvmordsangrepet. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB Scanpix Vis mer

En av de overlevende sier at alle løp ut gråtende da de hørte eksplosjonen, som rammet mennene i bryllupet.

- I omtrent 20 minutter var hallen full av røyk. Nesten alle i mannsseksjonen er enten død eller skadd, sa han til den lokale TV-kanalen Tolo News.

Det tok flere timer å hente ut de døde.

- Jeg vil aldri være lykkelig igjen

Brudgommen forteller til tv-kanalen at han er i sorg, skriver The Guardian.

- Angrepet endret gleden min til sorg. Familien og bruden min er i sjokk, de kan ikke engang snakke. Bruden besvimer igjen og igjen.

I bryllupshallen var det igjen stoler dekket i blod, knuste høyttalere og en haug med gjenglemte sko, skriver NBC News.

- Jeg mistet broren min, vennene mine, slektningene mine. Jeg kommer aldri til å være lykkelig igjen for resten av mitt liv.

Det er langt fra det første angrepet som rammer Afghanistans hovedstad i år, men det er det dødeligste.

Taliban sto bak det forrige av de seksten angrepene i år, rettet mot politistasjonen i byen. Denne selvmordsbomben den 7. august tok 14 liv og skadde 145 - de fleste sivile.

BÆRER: Menn bærer ut likene dagen etter at bomben gikk av. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix
BÆRER: Menn bærer ut likene dagen etter at bomben gikk av. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Verdens farligste land

Den afghanske presidenten, Ashraf Ghani, fordømmer «det inhumane angrepet», skriver han på Twitter. Før IS hevdet at de sto bak, skrev Ghani også at Taliban ikke er uten skyld, selv om gruppa har tatt avstand og fordømt angrepet. Det rapporterer NBC News.

- Taliban kan ikke erklære seg skyldfri, for de gir terroristene en plattform.

Afghanistan er verdens minst fredelige land, ifølge den siste Institute for Economics and Peace-rapporten. Syria falt ned fra toppen av listen i år, etter at IS' maktbase ble svekket i Midtøsten. Samtidig vil krigen i Afghanistan gå inn i sitt nittende år i oktober.

- Afghanistan er nå verdens mest voldelige konflikt, med det høyeste antallet døde fra krig og terrorisme, sa Mohib Iqbal, som er forsker ved instituttet, til RFE/RL.

I fjor ble mer enn 3800 sivile - av dem over 900 barn - drept i Afghanistan av Taliban, USA med allierte, IS-affilierte og andre aktører i den pågående krigen, ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer