63 gruvearbeidere drept i Ukraina

63 gruvearbeidere var idag funnet døde etter en av tidenes verste gruvekatastrofer i Ukraina. I Ukraina dør en mann for hvert 100.000 tonn kull som blir gravd ut fra gruvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 30 gruvearbeidere ble funnet døde i dag. Til sammen 63 mennesker mistet livet etter metangasseksplosjonen lørdag.

De innesperrede ble funnet etter at redningsmannskapene hadde gravd seg fram gjennom en 300 meter lang sammenrast gruvegang i kullgruven Skotsjinskij i Donetsk-distriktet i Ukraina.

Gruvearbeiderne ble sperret inne 1.200 meter under bakken da taket i en av gruvegangene i Skotsjinski raste sammen. Til sammen var 37 omkomne søndag morgen brakt ut av gruven i utkanten av byen Donetsk, som er hovedstad i den kullrike Donbass-regionen.

Forsiktig

Noen av de innesperrede var blitt drept i eksplosjonen, mens andre døde av surstoffmangel senere.

Redningsmannskapene gikk svært forsiktig fram, etter at 15 arbeidere mistet livet under bergingsforsøk etter en tilsvarende eksplosjon i den samme gruven for seks år siden. Denne eksplosjonen drepte to arbeidere på stedet, og utløste en underjordisk brann som raste i en måned.

Tragedie

- Dette er en tragedie for vårt folk, sa visestatsminister Nikolaj Beloblotskij som kom til gruven for å lede en gransking av ulykken. Det var ventet at Ukrainas president Leonid Kutsjma ville erklære søndag og mandag som nasjonale sørgedager.

Til sammen 43 arbeidere ble lagt inn på sykehus i Donetsk, der de ble behandlet for gassforgiftning, og for fem av dem ble tilstanden beskrevet som kritisk. Mange av dem som jobbet nær eksplosjonsstedet, var ferske i jobben, og flere skal ha hatt vansker med å få sine surstoffapparater til å fungere.

Tusenvis av mennesker, mange av dem med tårer i øynene, flokket seg rundt nedgangen til gruven i håp om å få høre nytt om sine kjære. Enker etter omkomne gruvearbeidere har rett til en erstatning på fem av ektemannens årslønner - vel 90.000 kroner - samt en årslønn for hvert barn.

(NTB-Reuters)