REGN OG VIND:  Vinden tok paraplyen til denne uheldige mannen på Karl Johans gate i Oslo i formiddag. Utover dagen i dag blir det mer regn og vind. Foto Hans Arne Vedlog
REGN OG VIND: Vinden tok paraplyen til denne uheldige mannen på Karl Johans gate i Oslo i formiddag. Utover dagen i dag blir det mer regn og vind. Foto Hans Arne VedlogVis mer

64 mm nedbør på tolv timer i Rogaland. I Oslo øker regnet nå i intensitet

På Vestlandet og i Trøndelag blåser det storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : Det varslede uværet er nå over Sør-Norge.  Agder-fylkene og Rogaland har vært først ut, mens Oslo-området og det sentrale Østlandet nå står for tur.

- De siste 12 timene har det regnet lokalt ganske mye i Rogaland og i Ager. Et sted som heter Eik i Rogaland har fått 64 millimeter nedbør de siste 12 timene. Det er ganske heftig. Konsmo i Vest-Agder har fått 49 millimeter, og flere andre steder i Agder og Rogaland har fått verdier over 30 millimeter på 12 timer, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved meteorologisk institutt til Dagbladet.

Trøsten er at den kraftige nedbøren her vil avta om et par, tre timer.

Intensitetsøkning i Oslo Også i Telemark og på det sentrale Østlandet merkes uværet godt julaften formiddag.

I Oslo og de nærliggende områdene vil både regnet og vinden øke på i timene framover.

- Deler av ettermiddagen og kvelden kan få ganske intenst regn i Oslo-området. Spesielt områdene sør for Oslo vil få en intensitetsøkning fra nå og fram til 16-18-tida, sier meteorologen rett før klokka 10.

NVE er bekymret for flom og har sendt ut flomvarsel for fylkene Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo, Akershus og Østfold.

- Jo lenger nord du kommer desto mer avtar regnet. Det vil komme noen byger, men det er småtteri i forhold til det som er i sør, sier Johnsen.

Storm
Ikke bare merkes det kraftige regnet godt, det er også kraftig vind opp i storm over store deler av Norge. Spesielt merkes dette ved kysten og i fjellene.

- Vestlandet har nå storm, opp i full storm enkelte steder, forteller meteorologen.

Stormen vil være verst i Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms og Nordland.

I Møre og Romsdal, Trøndelag og Sogn og Fjordane vil det komme en liten økning i timene framover, før det blåser vider nordover til Nordland. Her kan vindkastene komme opp i 35 meter per sekund.

- Inn mot Oslo er nok liten kuling det verste vi kan vente. Vinden merkes kraftig mange steder fordi vinden får tak i nedbøren. I ytre Oslofjord, ved Ferder kan det komme opp i storm, og kanskje full storm. Det blåser ganske heftig der allerede nå. Også i Drøbaksundet merkes det godt, med stiv til sterk kuling. Nesoddlandet har stivkuling med opp i storm i kastene, sier han.

Frykter strømbrudd Lars Evan Petterson, vakthavende hydrolog ved NVE sier at til tross for mye nedbør og flomvarsel, er det vinden som bekymrer mest.

- Når det er så kraftig vind er det alltid fare for strømbrudd, påpeker han.

I morges mistet 2000 kunder i Agder strømmen, melder Fvn, men kundene har allerede fått strømmen tilbake.

Flomvarselet er på gult nivå. Det kan få konsekvenser som vann i veibanene, vassdragene vil øke og i verste fall kan man hvis man er uheldig få vann i kjellere enkelte steder, forklarer hydrologen. 

Meteorologen gjentar advarselen om vanskelige kjøreforhold, spesielt i fjellene. Flere fjelloverganger er stengt julaften formiddag.

JULAFTEN:  Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser forventet vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt
JULAFTEN: Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser forventet vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer