LEGGER NED KRANS:
John Warburton-Lee (49) - selv tidligere major i den britiske hæren - og de tre sønnene hans legger ned krans ved grava til bestefaren, som ble drept da skipet han var om bord på, ble senket den 10. april 1940. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
LEGGER NED KRANS: John Warburton-Lee (49) - selv tidligere major i den britiske hæren - og de tre sønnene hans legger ned krans ved grava til bestefaren, som ble drept da skipet han var om bord på, ble senket den 10. april 1940. Foto: Asbjørn Svarstad / DagbladetVis mer

64 skip ble senket på 60 dager

Alf R. Jacobsen har skrevet ei ny bok om kampene i Narvik under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARVIK (Dagbladet): John Warburton-Lee (49) tørker en tåre idet kransen for bestefaren hans - og alle de andre britene som ble drept i Narvik da krigen kom til Norge - legges ned.

- Jeg er glad for at det omsider er blitt skrevet ei skikkelig bok om det som virkelig foregikk, sier briten om Alf R. Jacobsens «Bitter strid».

Journalisten og forfatteren Alf R. Jacobsen legger - på nytt - fram en skikkelig koloss om Narvik og dramaet som utspilte seg i området fra 8. april 1940 og to lange måneder framover.  

Britiske, polske og franske styrker ble sendt inn for å - sammen med norske styrker fra Nord-Norge og Trøndelag - stoppe de angripende tyske skipene. Kaptein Bernhard Warburton-Lee var sjef for de fem britiske jagerne som gikk inn og skjøt mot tyske krigsskip.  

To av dem ble senket under de voldsomme sammenstøtene den 10. april.  

Kaptein Warburton-Lee gikk ned med H.M.S. «Hardy».

Vokst opp med krigen - Jeg har vokst opp med historien om bestefaren min og hans rolle i krigen her i Narvik, sier Warburton-Lee til Dagbladet.

- Faren min tok med første gang med hit da jeg var 16 år gammel. I dag er det jeg som har med kona og mine tre sønner for å vise fram denne delen av familiehistorien vår, sier briten.

- Jeg har fått oversatt de tre kapitlene i Alfs bok som handler om bestefars innsats - og må si at jeg virkelig er imponert over hvor grundig han arbeider, og hvordan det denne gangen har lyktes for en forfatter å få fram det store spillet som hele tida pågikk i kulissene, sier 49-åringen.  

Han var i går både på kirkegården hvor bestefarens grav ligger - og ute på fjorden, der det ble kastet en krans på vannet.
 
Narvik i skyggen Alf R. Jacobsen påpeker at krigen i Nord-Norge har kommet i bakleksa - og at de mange aktørene i dag står helt i skyggen av store motstandshelter i Sør-Norge.  

- Her i Narvik og fjordene omkring ble det - i løpet av de 60 dagene som varte før de allierte trakk seg frivillig tilbake og etterlot nordmennene til et sviende nederlag - senket hele 64 skip. Nesten 6000 sjøfolk mistet livet. Mange av de mange norske vernepliktige soldatene som sloss i fjellene, fikk seg en opplevelse som de skulle bære med seg resten av livet - hvis de da overlevde, understreker forfatteren.
 
Har funnet mye nytt Han forteller at mange dokumenter fra 1940 - og da særlig de tyske - er ødelagt og tapt for all framtid.

- I dag er det nødvendig å støtte seg til øyenvitnebeskrivelser fra aktørene. Jeg har derfor reist land og strand i Norge, Tyskland og Storbritannia for å gå i arkiver. Mange av de som var med i Narvik, har etterlatt seg dagbøker og nedtegnelser. For meg var det helt avgjørende å få innsyn i slike arbeider. Og mottakelsen har vært fantastisk, sier Jacobsen.

- Ikke minst hos John Warburton-Lee og familien hans, hvor jeg fikk bo ei hel uke, mens jeg studerte alle brevene og papirene etter forfaren hans. Jeg ble også sluppet inn hos mange andre, som er i besittelse av dokumentasjon om Narvik som aldri før har vært kjent. Nå er disse historiene også kommet mellom to permer.
 
«Bitter seier. Narvik, 10. april-10.juni 1940» er den andre boka fra Jacobsens hånd om kampene i Narvik.  

Forlaget Vega legger ut et førsteopplag på 6000 - som forlagssjef Finn Jørgen Solberg allerede i dag kunne melde utsolgt.

- Vi trykker nytt opplag til uka. Interessen fra butikkene er åpenbart stor, sier Solberg.

KAMP: Bilder fra kamper i Narvik under andre verdenskrig.
Foto: Privat
KAMP: Bilder fra kamper i Narvik under andre verdenskrig. Foto: Privat Vis mer