Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

6400 er drept i Jemen. Norge øker salg av sivilt og militært utstyr til flere av partene

Norge har mer enn doblet salget til Saudi-Arabia, Emiratene, Egypt og Kuwait. Alle er parter i borgerkrigen i Jemen.

BLODIG BORGERKRIG: Kvinner og barn fyller vann i kanner fra en offentlig tappestasjon like utenfor Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Hani Mohammed / Ap / NTB Scanpix
BLODIG BORGERKRIG: Kvinner og barn fyller vann i kanner fra en offentlig tappestasjon like utenfor Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Hani Mohammed / Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars i fjor startet en saudi-arabisk-ledet koalisjon angrep i Jemen. Borgerkrigen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Norge selger våpen, ammunisjon, annet militært og sivilt utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi Arabia, Kuwait og Egypt.

I 2014 solgte Norge sivilt og militært utstyr til Emiratene, Saudi Arabia, Qatar og Kuwait for 56 403 000 kroner. Da sa leder av Folkerettsseksjonen i Røde Kors, Mads Harlem, at han ville være «meget overrasket hvis Norge har fortsatt å selge militært utstyr til Emiratene i 2015, etter at starten av offensiven i Jemen startet».

- Svært kritisk

Nå viser Våpeneksportmeldingen for 2015 at salget til den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen har mer enn fordoblet seg, til 139 036 000. Salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militære formål) har gått kraftig ned. Men såkalt flerbruksutstyr til militært sluttbruk (hovedsaklig kommunikasjonsutstyr) øker med over 96 millioner kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?