- 6,5 millioner vil sulte

FNs matlagre i Nord-Korea er snart tomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN matlagre i Nord-Korea er snart tomme. Hvilket betyr at tre fjerdedeler av de som er avhengige av nødhjelpen vil måtte klare seg gjennom vinteren uten.

- Gi snart

Ifølge matvarerogrammets (WFP) representant i Pyongyang, Masood Hyder, kommer bistandskrisen på et spesielt dårlig tidspunkt. Matlagrene er allerede tomme, og økonomiske reformer har presset matprisene opp den siste tiden.

- Akkurat nå er vi i en situasjon hvor vi ikke er i stand til å fø alle 6,5 millioner, kanskje bare knappe 100.000 i februar og mars, sier Hyder til BBC News Online. Gravide kvinner, barnehjemsbarn og syke barn skal prioriteres.

- Politiske årsaker

Ifølge Hyder begynte midlene å utebli allerede i september 2002. Noe han mener skyldes Nord-Koreas planer om atomopprustning.

- Selv om utenlandske donorer anstrenger seg for å skille politikk og nødhjelp, påvirker internasjonale gnisninger den humanitære hjelpen betraktelig, sa Hyder under en nyhetskonferanse tidligere i dag.

På tross av at USA, Russland og andre land har donert tonnevis med korn og annen mat, ventes ikke de neste forsyningene til Nord-Korea før i utgangen av mars.

- Skal du gi, så gi snart, er Hyders klare oppfordring.

Nord-Korea har lidd av matmangel siden landbrukskollapsen i midten av 1990-årene. Kollapsen kom som en følge av år med vanstyre og tap av sovjetisk subsidiering.

  • Les mer om Nord-Korea her.
VARSLER SULTKATASTROFE: FNs representant i Pyongyang, Masood Hyder slår alarm. Matlagrene i Nord-Korea rommer nå 3000 tonn mat. FNs mål er å distribuere 40.000 tonn i måneden.
MANGLER MAT: Ifølge FN vil 6,5 millioner nordkoreanere bli rammet av matmangelen.