65 omkommet i gruveulykke i Ukraina

Lite håp om å finne flere overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 65 gruvearbeidere er funnet døde etter en eksplosjon i en kullgruve øst i Ukraina. Det er lite håp for de 35 personene som er innesperret i den brennende gruva.

-65 gruvearbeidere er omkommet, og skjebnen til 35 andre er ukjent, sa talsmann for det ukrainske krisehåndterings-departementet Igor Krol søndag kveld til nyhetsbyrået AFP.

Ulykken skjedde tidlig søndag morgen, da metangass eksploderte på over 1.000 meters dyp i Zasjadko-gruva i byen Donetsk, en gruve som også flere ganger tidligere har blitt rammet av ulykker.

Etter eksplosjonen brøt det ut brann inne i gruva. 457 mennesker befant seg i gruva da ulykken skjedde, men bare rundt 30 var like ved eksplosjonsstedet.

28 mennesker er sendt til sykehus, og tilstanden for én av dem er alvorlig.
Uklar skjebne
Statsminister Viktor Janukovitsj besøkte søndag gruva som ligger i Donetsk-regionen, der han kommer fra.

- Deres skjebne er uklar, sa Janukovitsj om de savnede arbeiderne etter å ha møtt en kommisjon som skal granske ulykken.

Han sa videre at gruva, luftekanaler og vannkanaler raste sammen på ulykkesstedet, men at dette nå er ryddet av veien.

Det brenner fortsatt i gruva, og derfor er gruvesjakter fylt av tykk røyk. Dette hindrer redningsarbeiderne å nå fram, sier en fagforeningsrepresentant.

Sjansene for å redde ut overlevde er svært små, sa Juri Zajats i arbeidernes fagforening søndag ettermiddag.

TRAGEDIE: Minst 65 gruvearbeidere er funnet omkommet. Foto: Ap Photo
TRAGEDIE: Minst 65 gruvearbeidere er funnet omkommet. Foto: Ap Photo Vis mer

- Sjansene er små. De er elendige.


- Hater dem
Sjokkerte familiemedlemmer samlet seg ved gruva søndag morgen, desperat på jakt etter nytt om sine kjære.

- Jeg hater dem, disse gruvene, sier en middelaldrende kvinne. Tårene renner nedover ansiktet hennes mens hun venter på informasjon om en slektning.

En stor redningsoperasjon var søndag på gang, med 65 redningsteam og 20 medisinske enheter i sving.

- Arbeidet er vanskelig fordi hendelsen har rammet ventilasjonssystemet, sa Mykola Malaejev fra arbeidstilsynet.


Farlig gruve
Rundt 10.000 mennesker arbeider i Zasjadko-gruva, som produserer opptil 10.000 tonn kull hver dag. Den har også rykte på seg for å være en av de farligste i landet, etter flere ulykker som har kostet arbeidere livet. I september i fjor mistet 13 gruvearbeidere livet på grunn av en gasslekkasje, og flere andre ble syke.

Den vanligste ulykkesårsaken i Zasjadko-gruva er at det plutselig samler seg metangass i gruvegangene, opplyser Anatolij Akimotsjkin, leder for gruvearbeidernes fagforening. Han sier at selv om mye er gjort for å bedre sikkerheten etter disse ulykkene, er det fortsatt deler av gruva som har dårlig standard.

Kullgruvene i Ukraina rammes hyppig av ulykker som gasseksplosjoner. Mange av gruvene ble åpnet så tidlig som på 1800-tallet. Økonomien i mange av gruvene er dårlige og de bruker gammelt utstyr fra Sovjet-tiden.

Den mest alvorlige gruveulykken i Ukraina, skjedde i mars 2000. Da døde 80 arbeidere da kullstøv eksploderte i en gruve i Lusjansk.

(NTB)

REDDET UT: En gruvearbeider reddet ut av Zasjadko-gruva i Ukraina, får behandling i et trykkammer på et sykehus i Donetsk. 65 gruvearbeidere er funnet omkommet etter en gasseksplosjon i gruva.
HÅPET SVINNER: Pårørende venter på å høre nytt om arbeidere i Zasjadko-gruva i Ukraina, som ble rammet av en eksplosjon søndag.