NEI!: EU-medlemskap blir stadig mindre fristende for nordmenn flest. Foto: Scanpix
NEI!: EU-medlemskap blir stadig mindre fristende for nordmenn flest. Foto: ScanpixVis mer

65 prosent vil ikke ha Norge inn i EU

Bare 25 prosent sier ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
EU-motstanden øker og 65 prosent sier nå nei til EU, viser en meningsmåling som Sentio har laget for avisene Klassekampen og Nationen.

64,9 prosent av de spurte sier nei til EU. 24,9 prosent sier ja til EU, og 10,2 prosent svarer at de ikke vet hva som er best for landet. EU-motstanden har økt med 3 prosentpoeng siden forrige måling i august.

Selv blant velgerne til det EU-vennlige Høyre er nå motstanden økende. I mai var 56 prosent av de spurte Høyre-velgerne EU-tilhengere. Nå svarer 38 prosent av Høyres velgere at de sier ja til EU. 50 prosent av partiets velgere er mot norsk EU-medlemskap.

Vil ha Frp og Ap med - Med tanke på de økonomiske problemene i Europa den siste tiden er det lett å forstå disse tallene. Vi må bli flinkere til å få fram andre perspektiver enn de som har vært herskende i den norske debatten.

Her hjemme kan man få inntrykk av at vi har kommet oss helskinnet gjennom finanskrisen fordi vi står utenfor EU. Men vi er jo allerede del av det indre markedet, og den økonomiske situasjonen vår er like påvirket av problemer i Europa som den ville vært hvis vi var med, sier Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup, som leder Høyres EU-utvalg, til Klassekampen.

Han mener at ja-siden i Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet blir med på å dra lasset.

Valgforsker Anders Todal Jenssen er enig i Astrups vurdering.

- Jeg tror Frp-ledelsen er for norsk EU-medlemskap, men det er stor motstand blant velgerne. Derfor kvier de seg. Men det avgjørende er selvfølgelig å få med Arbeiderpartiet. Det handler om hvilke grupper partiene har innflytelse i. Oppgaven er ikke å overbevise næringslivet om medlemskap, men vanlige folk, sier Jenssen.

Nei-siden fornøyd Han tror ikke at det store nei-flertallet betyr at spørsmålet om EU-medlemskap legges på is. Han viser til at situasjonen var den samme på begynnelsen av 1990-tallet før ja-siden klarte å svinge opinionen. Han mener en ny EU-kamp kan være like rundt hjørnet.

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, sier til Nationen at han er svært fornøyd med målingen. Han viser til at stemningen også ute i Europa nå er mer kritisk til EU-systemet. Det er ikke lenger særnorsk å være EU-motstander, mener Olaussen.

Europabevegelsens leder Paal Frisvold er ikke overrasket over tallene og sier EU kan virke som en tvangstrøye for folk ved at EØS-direktiver blir innført uten medbestemmelsesrett. Han viser også til at folk har inntrykk av at EU er i dyp krise og at det ikke frister noen.

Ja-siden setter sin lit til EØS-utredningen som er ventet over nyttår, og Frisvold håper den vil friske opp debatten og få folk til å innse hvor viktig et medlemskap er for Norge i praksis. (NTB)