6500 anmeldt for trygdebedrageri - nå vil Frp ha eget trygdepoliti

Anmeldte trygdebedragerier har nådd 820 millioner kroner på fem år.

VIL HA POLITI: Leder for Arbeids- og sosialkomiteen Robert Eriksson (Frp) vil ha et eget trygdepoliti som skal etterforske et økende trygdemisbruk. Foto:  Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL HA POLITI: Leder for Arbeids- og sosialkomiteen Robert Eriksson (Frp) vil ha et eget trygdepoliti som skal etterforske et økende trygdemisbruk. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen skriver i dag at svindel av Nav-penger har blitt «like vanlig som trafikkovertredelser og urinering på offentlig sted», og nevner en rekke saker som har endt med fengselsstraffer og inndragning av opptil 2,5 millioner kroner.

Ifølge avisa er 6500 personer anmeldt for trygdebedrageri av 820 millioner kroner i løpet av de siste fem årene.

- Det eneste vi vet, er at det som avdekkes er toppen av et isfjell. Men ingen vet hvor stort isfjellet et, sier Robert Eriksson (FrP), som leder Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til Finansavisen.

Avisa refererer til Nav-tall som viser at 369 personer er anmeldt for å ha lurt til seg 64 millioner kroner i de fire første månedene i år.

«Trygdepoliti» Robert Eriksson mener at for mange har en holdning om at det bare er å putte sugerøret ned i statskassa og forsyne seg.
Nå vil han ha et eget «trygdepoliti».

- Vi har en egen enhet for bekjempelse av narkotika, hvorfor skal vi ikke ha en tilsvarende innsats mot trygdebedrageri, spør Eriksson i Finansavisen.

Til Dagbladet sier Eriksson at han ser for seg en nasjonal enhet som er styrt av en gruppe sammensatt av folk fra Nav og politiet.
- Vi må ha etterforskningsgrupper i Oslo, Trondheim, Bergen og kanskje i nord. Vi må dekke hele landet, sier han.

Eriksson forteller at han har snakket med både politifolk og folk i Nav, og har fått gode tilbakemeldinger på forslaget begge steder.

Ap avventer Andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Anette Trettebergstuen, er avventende.
- Jeg vil ikke blande meg inn i hvordan politiet organiserer seg, sier hun og legger til at et forslag om en egen politienhet vil ligge i skjæringspunktet mellom Justiskomiteen og Arbeids- og sosialkomiteen.

- Grunnen til at tallet på anmeldelser stiger, er at regjeringen har satset mye på å avdekke trygdesvindel. Dette viser at innsatsen fungerer, sier hun til Dagbladet.

Intervjuer «trygdesnylter» Også Dagens Næringsliv skriver i dag om folk som går på trygd, men til forskjell fra Finansavisen handler ikke DNs artikkel om bedragerier. 
Avisa har intervjuet Nav-klient gjennom tre år Vegard Skjervheim, som i mars i år skrev Dagbladets mest leste kronikk noensinne.

UTNYTTES: NAV. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTNYTTES: NAV. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I kronikken «En "trygdesnylters" bekjennelser», som på få dager fikk 180.000 klikk på dagbladet.no, skrev Skjervheim at det «virker å være en klar trend at stadig flere velger å gi det økonomiske aspektet på båten og heller slikke sol på dekket til NAV-yachten». 

Nå sier han til Dagens Næringsliv at det han ville si noe om, var alle forventingene som dagens unge vokser opp med.

- Når man blir møtt med realiteten, har det for min del endt i ganske brutale depresjoner hver gang, sier han til avisa.

- Bare fortroppene Over en formiddagsrøyk i skinnstolen til ei venninne på Grünerløkka, forteller Vegard Skjervheim at han bruker det meste av tida si på sosiale relasjoner.
Ifølge Skjervheim kommer Nav heller ikke i framtida til å mangle klienter.

- Jeg og de rundt meg er bare fortroppene. Det kommer til å bli mye verre, og det kommer ikke til å løse seg av seg selv, sier han til Dagens Næringsliv.

AVVENTER: Anette Trettebergstuen, Ap. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
AVVENTER: Anette Trettebergstuen, Ap. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer