6500 mister boligen i år

6500 familier vil i år miste hjemmene sine på grunn av gjeldsproblemer. Mens staten håver inn nesten 40 millioner kroner i rettsgebyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette viser beregninger inkasso- og kundeservicekonsernet Lindorff har gjort for Dagbladet, basert på tall fra Brønnøysundregistrene. Tallene er en videreføring av antall saker i 2003 og 2004.

Rammer de svake

Anslagsvis 3100 familier vil oppleve at boligen blir tvangssolgt, mens 3400 familier kommer til å bli kastet ut av leide boliger i løpet av året.

I tillegg vil det i år bli utført omkring 500 tvangssalg av andre eiendeler, som for eksempel biler.

To av tre tvangssalg rammer lavlønte, forteller kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff.

-  Av de nesten 13 000 årlige begjæringene om tvangssalg, gjelder 68,5 prosent lavlønte med inntekt under 200 000 kroner. Dette er mennesker som allerede har en svak økonomi. I tillegg til tvangssalget kommer skyhøye statlige gebyrer som en ekstrabelastning, sier Paulsen til Dagbladet.

Staten soper inn

Lindorff har beregnet statens inntekter på tvangssalg til 28,4 millioner i løpet av dette året. Dessuten vil staten sope inn ytterligere 10,1 milliarder på utkastelser fra leieboliger.

-  Et gjeldsoffer som får tvangssolgt bilen ilegges et statlig gebyr og moms på til sammen 15 600 kroner. Da blir det langt vanskeligere for en som tjener lite å kjøpe en ny, nøktern bil, sier Paulsen.

Statens rettsgebyr ved tvangssalg av for eksempel en bil har økt fra 9590 kroner i januar 2003 til nesten 14 400 kroner i dag.

Kravet seksdobles

Regnestykket viser at et tilsynelatende uskyldig krav på 5500 kroner baller på seg utrolig raskt, og ender opp som ei totalregning på nesten 32 000 kroner hvis det går så langt som til tvangssalg.

Det er nær en seksdobling.

Av dette tar staten omtrent halvparten, rundt 15000 kroner. Inkassobyrået skal ha vel 4600 kroner i salærer. Resten går med til andre saksutgifter og betaling til kreditor.

Av antallet begjæringer om tvangssalg av bolig blir omtrent halvparten gjennomført.

-  En familie som mister boligen sin på tvangsauksjon tvinges over i leieforhold, og mister den langsiktige sparingen som ligger i egen bolig, sier Arve Paulsen.

INKASSO-DIREKTØR: <P />Arve Paulsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer