Politiet i Nord-Irland skjøt med gummikuler mot protestanter for femte dag på rad i dag, mens statsminister Tony Blair nektet å endre et marsjforbud som er opphav til opptøyene de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair gjorde dette klart på et møte med representanter for den protestantiske Orange-ordenen.

Politiet og avdelinger fra den britiske hæren ble angrepet av demonstranter i Belfast, Newtonabbey og i Portadown hvor den protestantiske Orange-ordenen er blitt nektet å holde en årlig marsj gjennom et katolsk nabolag.

Natt til i dag ble opprørspoliti sendt med helikopter til Drumcree i utkanten av Portadown, der tusenvis av medlemmer av Orange-ordenen har samlet seg etter at de ble nektet å holde en marsj som har vært arrangert hvert år siden 1807.

Protstantene kastet små brannbomber mot politiet, og noen av dem forsøkte å bryte gjennom barrikadene politiet har satt opp for å hindre den omstridte marsjen langs Carvaghy-veien i Drumcree.

Blair endrer ikke beslutning

Orange-ordenen truet torsdag med å lamme hele Nord-Irland i løpet av noen timer, samtidig som organisasjonens ledere møtte statsminister Tony Blair i et siste forsøk på å hindre at den spente situasjonen eksploderer i blodige sammenstøt.

De fire delegatene fra ordenen krevde overfor Blair at den britiske regjering må oppheve forbudet mot å marsjere gjennom Drumcree.

Blair gjorde det klart at han ikke kan endre beslutningen fra Nord-Irlands paradekommisjon om å hindre marsjen.

Møtet i seg selv skapte ytterligere sinne blant ytterliggående medlemmer av Orange-ordenen, som mente samtalene ikke hadde noe for seg så lenge Blair står på sitt.

Nekter å gi seg

Hundrevis av medlemmer av den protestantiske organisasjonen har etablert en teltleir nær masjruten, men er til nå blitt holdt i sjakk av 2.000 soldater og politimenn.

Protestantene har sagt at de vil bli i teltleiren i ett år fremover, dersom det blir nødvendig for å få gjennomført marsjen ned Carvaghy-veien, en marsj som blir holdt til minne om slaget ved Boyne og den protestantiske seieren over katolikkene i 1690.

Stillingskrigen har ført til fire netter med opptøyer, der flere dusin politimenn er blitt skadd. Hundrevis av bensinbomber har ødelagt biler og bygninger en rekke steder i Nord-Irland.

(NTB)