Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

654.965 flere irakere har dødd siden mars 2003

I Irak er hverdagen nå så ekstrem at selv kister med døde mennesker må gjennom metalldetektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele 654.965 flere irakere har dødd siden mars 2003, da amerikanerne satte i gang krigen, enn hva som var forventet i en «før-krigstilstand», ifølge en undersøkelse gjennomført av John Hopkins Bloomberg School of Public Health og Al Mustansiriya-universitetet i Bagdad. Undersøkelsen publiseres i forskningstidsskriftet Lancet i morgen, torsdag.

Vold gir død

Det urovekkende høye tallet betyr at rundt 15.000 mennesker dør hver måned. De aller fleste av disse dør på grunn av vold. Tallet er fire ganger så høyt for juli måned - i forhold til hva irakiske sykehus og likhus har anslått, skriver The New York Times.

- Majoriteten av dødsfallene skyldes volden, selv om vi også så en liten økning i dødsfall av ikke-voldelige årsaker, som hjertesykdommer, kreft og kroniske lidelser. Skudd er hovedgrunnen til de voldelige dødsfallene, sier Gilbert Burnham ved John Hopkins.

Han fortsetter:

- For å sette de store tallene i en større kontekst, kan jeg si at dødstilfellene i Irak nå finner sted tre ganger oftere enn før invasjonen, sier forskeren.

Det ekstreme dødstallet - voldelig og ikke-voldelig - er langt over det forventede antall døde i Irak, som var 143.000 årlig før invasjonen. Kritikere avfeier tallene fordi de er basert på statistisk forutsigbarhet framfor liktelling, skriver BBC.

Verre utenfor Bagdad

NOK EN BEGRAVELSE: Slektninger og venner bærer kisten til en irakisk mann i den hellige byen Kerbala i dag. Mannen og 12 andre ble drept i en bilbombe i Bagdad i går. Foto: Scanpix
NOK EN BEGRAVELSE: Slektninger og venner bærer kisten til en irakisk mann i den hellige byen Kerbala i dag. Mannen og 12 andre ble drept i en bilbombe i Bagdad i går. Foto: Scanpix Vis mer

Det amerikanske militæret har tidligere satt spørsmålstegn ved estimatet for antall døde som blir gitt ut av irakiske myndigheter. Amerikanerne har ment at tallet var mye høyere - på grunn av den stadig økende sekteriske volden. Hvor mange som faktisk mister livet - på grunn av vold eller andre krigsrelaterte årsaker - er ekstremt vanskelig - og farlig - å finne ut.

En politimann ved Yarmouk-sykehuset i Bagdad forteller at rundt 200 mennesker dør på sykehuset hver eneste dag. Dødstallene er ikke bedre andre steder i Irak.

- Vi finner døde over hele landet. Bagdad er en område med middels vold. Provinser nord og vest for Bagadad har enda høyere dødstall enn hovedstaden, sier forsker Burnham.

Nettstedet Iraq Body Count opererer med følgende dødstall siden invasjonen våren 2003: Fra 43.850 til 48.693 drepte sivile irakere.

- Våre estimater ligger mye høyere fordi vi har brukt en aktiv metode for å finne dødelighetsinformasjon - i motsetning til en passiv metode som er avhengig av opptalte lik og mediarapporter. Selv om tallene er ulike, er trenden den samme hos oss, Iraq Body Count og hos det amerikanske forsvarsdepartementet, fortsetter Burnham.

Skjulte dødsfall

Dødsestimatene kommer fra en nasjonal spørreundersøkelse gjennomført med 1849 husholdninger over hele Irak i perioden mai til juli i år.

- Familier som har mistet noen av sine i kamp, rapporterer ikke nødvendigvis om slike dødsfall. Rapportering av barnedødsfall like så. I tillegg til at hele husholdninger kan ha blitt drept, melder forskerne.

image: 654.965 flere irakere har dødd siden mars 2003

Resultatene er sammenfallende med en undersøkelse fra oktober 2004, som også viste en klar økning i antall døde i Irak etter invasjonen våren 2003.

MULIG BOMBE:</B> En sikkerhetsvakt bruker en metalldetektor for å sjekke at kista inneholder et lik og ikke en bombe i byen Kerbala i dag.
BLODIG: En blodpøl er det eneste som ligger igjen i Bagdads gater etter opprydningsarbeidet. Denne ganger var det to bilbomber som gikk av i Ghadeer-området, øst i Bagdad. Åtte personer ble drept.
I LIVE:</B> Denne mannen gråter etter å ha fått sykehusbehandling i byen Baquba, 65 kilometer nord-øst for Bagdad. Mannen og en gruppe andre menn ble beskutt få timer tidligere. Tre menn mistet livet i skyteepisoden.
DEN GANG DA:</B> Våren 2003 var både irakere og amerikanske soldater optimister på vegne av Iraks framtid. Nå ligger alt håp i grus.