MINNET AIDSOFRENE: Under homofestivalen Manchester Pride denne uka ble aids- og hiv-ofrene minnet under en seremoni. Foto: NTB Scanpix
MINNET AIDSOFRENE: Under homofestivalen Manchester Pride denne uka ble aids- og hiv-ofrene minnet under en seremoni. Foto: NTB ScanpixVis mer

657 menn som har sex med menn tok ei pille om dagen i 2,5 år. Ingen fikk hiv

- Fantastisk gode nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne er svært optimistiske etter at en forebyggende medisin mot hiv-viruset har vist seg svært effektiv, skriver Washington Post.

Denne uka kom resultatene fra en studie utført av helseforsikringsselskapet Kaiser Permanente i San Francisco, USA, som omfatter mer enn 600 mennesker i ei høyrisikogruppe, de fleste av dem menn som har sex med menn.

Forsøkspersonene ble fulgt opp i en periode på to og et halvt år. Hver dag inntok de medisinen Truvada, i form av ei blå pille som de svelget hel.

Ifølge New York Times rapporterer Kaiser Permanente at blant deres 657 klienter som har tatt pilla hver dag i mer enn to år er det  ingen som er blitt smittet med hiv.

Hindrer nye infeksjoner Lege og epidemiolog Jonathan Volk ved Kaiser Permanente San Francisco Medical Center sier den forebyggende hiv-studien er «den første som gir utvidet forståelse av bruken av medisinen i den virkelige verden».

Volk peker også på at studien viser at behandlingen kan hindre nye hiv-infeksjoner selv i et høyrisikomiljø.

Amerikanske helsemyndigheter sier at de forebyggende Hiv-medisinene tidligere har vist seg å redusere risikoen for infeksjon med opp til 92 prosent. I den britiske studien PROUD, hvor forsøkspersonene var menn som har sex med menn, ble infeksjonsrisikoen redusert med 86 prosent.

I denne nye studien holdt altså samtlige deltakere seg Hiv-frie i løp av oppfølgingstida på to og et halvt år. Studien er publisert i anerkjente Clinical Infectious Diseases.

Ifølge New York Times brukte forsøkspersonene som tok Truvada hver dag færre kondomer og pådro seg flere andre kjønnssykdommer sammenliknet med andre i høyrisikogrupper. Men ingen fikk altså hiv.

- Fantastisk gode nyheter - Fantastisk gode nyheter, sier en av verdens fremste Aids-forskere Robert M. Grant om de nye forskningsresultatene,

Han understreker imidlertid at de lovende resultatene til tross, så gjenstår flere ubesvarte spørsmål.

- Hvilken andel av befolkningen som er sårbar for hiv-viruset vil innta ei pille om dagen for å forebygge risikoen? Hvem skal betale for medisinene og legebesøkene?

Det er flere pågående studier rundt om i verden hvor Truvada blir utprøvd i ulike folkegrupper. I Sør-afrika, for eksempel, undersøker forskerne effekten av medisinen hos heterofile jenter og gutter i alderen 15 - 19 år.

I Australia forsker de på medisinen hos folk som har hiv-negative partnere.

BEVEGET: Mange som deltok på Manchester Pride denne uka var beveget da aidsofrene ble minnet. Foto: NTB Scanpix
BEVEGET: Mange som deltok på Manchester Pride denne uka var beveget da aidsofrene ble minnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer