657 menn som har sex med menn tok ei pille om dagen i 2,5 år. Ingen fikk hiv

- Fantastisk gode nyheter.

MINNET AIDSOFRENE: Under homofestivalen Manchester Pride denne uka ble aids- og hiv-ofrene minnet under en seremoni. Foto: NTB Scanpix
MINNET AIDSOFRENE: Under homofestivalen Manchester Pride denne uka ble aids- og hiv-ofrene minnet under en seremoni. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskerne er svært optimistiske etter at en forebyggende medisin mot hiv-viruset har vist seg svært effektiv, skriver Washington Post.

Denne uka kom resultatene fra en studie utført av helseforsikringsselskapet Kaiser Permanente i San Francisco, USA, som omfatter mer enn 600 mennesker i ei høyrisikogruppe, de fleste av dem menn som har sex med menn.

Forsøkspersonene ble fulgt opp i en periode på to og et halvt år. Hver dag inntok de medisinen Truvada, i form av ei blå pille som de svelget hel.

Ifølge New York Times rapporterer Kaiser Permanente at blant deres 657 klienter som har tatt pilla hver dag i mer enn to år er det  ingen som er blitt smittet med hiv.

Hindrer nye infeksjoner Lege og epidemiolog Jonathan Volk ved Kaiser Permanente San Francisco Medical Center sier den forebyggende hiv-studien er «den første som gir utvidet forståelse av bruken av medisinen i den virkelige verden».

Volk peker også på at studien viser at behandlingen kan hindre nye hiv-infeksjoner selv i et høyrisikomiljø.

Amerikanske helsemyndigheter sier at de forebyggende Hiv-medisinene tidligere har vist seg å redusere risikoen for infeksjon med opp til 92 prosent. I den britiske studien PROUD, hvor forsøkspersonene var menn som har sex med menn, ble infeksjonsrisikoen redusert med 86 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.