Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

66-åring skal ha holdt mann i 40-åra fanget i to år. Naboene er sjokkert

Naboer beskriver en hyggelig nabo som stort sett holdt seg for seg selv og hadde hjelpere i hus.

PÅGREPET: Politiet aksjonerte mot dette huset i Vestoppland på fredag. En mann i 40-åra ble tatt med fra huset. Lørdag ble en 66 år gammel mann pågrepet i den samme boligen, han er siktet for å ha utført tvang. Ifølge fornærmedes familie skal mannen ha blitt holdt i omkring to år.
PÅGREPET: Politiet aksjonerte mot dette huset i Vestoppland på fredag. En mann i 40-åra ble tatt med fra huset. Lørdag ble en 66 år gammel mann pågrepet i den samme boligen, han er siktet for å ha utført tvang. Ifølge fornærmedes familie skal mannen ha blitt holdt i omkring to år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VESTOPPLAND (Dagbladet): Lørdag ble en 66 år gammel mann pågrepet i boligen sin i Vestoppland. I går ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

Ifølge familien til en fornærmet mann i 40-åra, skal 66-åringen ha holdt ham fanget i to år ved bruk av fysisk og psykisk tvang. Mannen er siktet for tvang og trusler.

Politiadvokat Ingveig Nøkleby avkrefter at mannen i 40-åra er blitt holdt innelåst over en lang periode, men at det dreier seg om tvang.

- Sjokkerende

- Det er sjokkerende. Jeg så han ble pågrepet på lørdag. Det var to politibiler der da jeg var på vei mot vannet, og så han ble tatt med ut av huset. Det gikk stille og rolig for seg. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd da, og ble sjokkert da jeg så nyhetene i dag, sier en av mannens naboer til Dagbladet.

Det var fredag bekjente og venner skal ha fått tak i den fornærmede i 40-åra og fått ham vekk fra huset. Han skal da ha vært i svært dårlig forfatning og vært gjennom det bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg omtaler som et helvete. Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld.

I over 40 år skal han ha bodd i en stor enebolig på et tettsted i Vestoppland. Mannen har kone, barn og barnebarn.

I tillegg til den store eneboligen i bygda, eier også mannen en rekke leiligheter rundt omkring i distriktet. Flere av dem skal være utleieboliger.

- Holdt seg for seg selv

Flere av naboene beskriver at han i stor grad skal ha holdt seg for seg selv.

- Vi så stadig hjelpere som hjalp ham med å måke snø og klippe plenen. Jeg har i hvert fall sett samme mannen der flere ganger. Det var en kar som så litt sliten ut, sier en annen nabo.

- Vi var på hils, jeg synes både han og kona var hyggelige naboer. Jeg undra selvfølgelig på lørdag da det var masse politibiler der. Hva man ikke vet om naboene sine, sier naboen.

Andre naboer har kjent mannen i flere tiår.

- Han har bodd der i over 40 år. Han er kjent som en hissigpropp og har vært borti noen konflikter i bygda. Han holder seg stort sett for seg selv, sier en annen nabo.

- Tror ikke det er sant

Ifølge han var politiet på bopelen i flere timer på lørdag, uten at naboene ante hva som hadde skjedd.

- Det var flere politibiler. Da jeg så hva det dreide seg om i dag ble jeg sjokkert. Det hadde jeg ikke trodd. Det er ikke godt å vite om sånt. Du tror ikke at det skjer. I hvert fall ikke rett rundt hushjørnet, sier en annen nabo.

Andre naboer av mannen har også sett at han har folk som har hjulpet ham på huset og rundt på jobber i Vestoppland-distriktet.

- De holdt seg stort sett for seg selv. Jeg har bodd her i over ti år, og har nok aldri snakket med ham, sier en annen nabo.

Funnet på mannens bopel

Politiadvokat Ingveig Nøkleby sier politiet rykket ut til mannens bolig på fredag.

- Det kom en melding på fredag som var grunnlaget for at politiet reiste ut på et oppdrag til siktedes bopel. Etterforskning gjennom helga har ført til at han ble pågrepet på lørdag ettermiddag på sin egen bopel og framstilt for varetektsfengsling i går, sier Nøkleby til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å uttale seg om relasjon mellom fornærmede og siktede.

FENGSLET: Mannen ble i går varetektsfengslet i to uker i Gjøvik tingrett. Påtalemyndigheten ville ha fire uker, men retten mener mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FENGSLET: Mannen ble i går varetektsfengslet i to uker i Gjøvik tingrett. Påtalemyndigheten ville ha fire uker, men retten mener mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Per nå har vi ingen opplysninger om at fornærmede har vært låst inne eller innesperret over en lang periode. Det er andre former for tvang vi har opplysninger om uten at jeg ønsker ikke å utdype det nærmere, sier hun.

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal mannen ha blitt funnet i svært dårlig forfatning av venner og familie på en adresse i Vestoppland.

- Han var nesten ikke til å kjenne igjen, sier en kontakt for familien til Oppland Arbeiderblad.

Ifølge familien har fornærmede hatt problemer med rus.

- Sårbar

Familien skal ha mistet kontakt med mannen for rundt to år siden, og det er en kontaktperson for familien som hevder overfor avisa at mannen i 40-åra skal ha blitt holdt fanget i to år. De hevder han ble sett noen få ganger, og bare sammen med siktede.

- Han er en sårbar fornærmet. Han er ivaretatt av helsevesenet nå og har oppfølging der nå i etterkant, sier politiadvokat Nøkleby.

Politiet av avhørt både siktede og fornærmede.

- Har dere avhørt siktedes nærmeste familie, blant annet hans ektefelle?

- Jeg kan ikke uttale meg om det, sier Nøkleby.

- Vi fortsetter å etterforske saken og foretar nye etterforskningsskritt som vi ikke har gjort. Det vil også bli tatt ytterligere vitneavhør, sier hun.

- Er siktede en kjenning av politiet?

- Han er kjent for politiet, sier hun.

Ikke status som savnet

Fornærmedes bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg, sier til Dagbladet at hennes klient har det tøft.

- Han tas hånd om av familie og helsepersonell og har det som best han kan. Han er fysisk og psykisk sliten etter det han har vært gjennom, sier hun.

Ifølge Tvengsberg er det i utgangspunktet ikke noe relasjon mellom de to.

- Min klient har avgitt sin forklaring. Jeg vil ikke utdype mer om innholdet eller hva som har skjedd og ikke skjedd, sier hun.

Ifølge henne har mannen ikke hatt status som savnet, men han har heller ikke sett familien sin på to år.

- Tok vare på ham

Forsvarer for den 66 år gamle mannen, advokatfullmektig Magnhild Claudius forteller at hennes klient stiller seg helt uforstående til siktelsen og annet som har framkommet i media.

- Min klient forteller at han har tatt seg av fornærmede i lengre periode, etter at fornærmede ble kastet ut av sin tidligere bolig. Min klient sier at han tok vare på mannen og at han fikk disponere en egen leilighet, med egen nøkkel, hvor han kunne komme og gå som han ønsket og ville, sier Claudius til Dagbladet.

- Hva oppgir han som grunnen til at han tok seg av mannen?

- De kjente til hverandre fra før, og derfor tok han seg av ham da han mistet sin leilighet. Hvor langt kjennskap de to har hatt, er jeg usikker på.

Hun forteller at de har påanket fengslingskjennelsen til Lagmannsretten, og nå avventer svar på anken.

- Min klient tar dette svært tungt, og er veldig nedtrykt. Han kjenner ikke igjen bildet som har blitt tegnet, og opplever at saken så langt har blitt svært ensidig framstilt, sier Claudius.