66 arrestert for terrorsvindel

Over 4000 amerikanere anklages nå for minibanksvindel etter den 11. september. Angrepet slo ut datasystemene til sparebanken. Så langt er 66 personer er arrestert, og 35 personer ettersøkt i den største saken så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er en av de største bedragerisakene etter 11. september. Etter terrorangrepet ble datasystemet til en sparebank for kommunalt ansatte i en bygning i nærheten skadet. Ledelsen innså snart at dataanlegget ikke lenger kunne kontrollere om folk hadde dekning på konto, men valgte å la minibankene være åpne.

Tok ut 15 millioner dollar

- Dette er et førsteklasses eksempel på at ingen god gjerning er farefri. Folk tok seg til rette, sier Robert Morgenthau fra påtalemyndigheten i New York til CNN.

Over 4 000 personer pådro seg overtrekk på over 1 000 dollar (ca. 7650 kr). Over 540 av kundene skaffet seg overtrekk på over 5 000 dollar (ca. 38 260 kr.). Totalt skal det dreie seg om 15 millioner dollar.

Kjøpte spritsjappe og motell

En 54 år gammel sykepleier skal fra midten av september til slutten av oktober ha gjort hele 54 uttak, og endt opp med et overtrekk på 18 111 dollar. En person ansatt i bygningsetaten skal brukt kredittkortet sitt til å kjøpe en grillrestaurant, en spritsjappe og et motell.

Sparebanken fikset dataproblemene i begynnelsen av november, og begynte deretter å spore de ulovlige uttakene. Etter å ha blitt konfrontert med bevisene har flere gått med på å ta opp lån for å betale tilbake gjelda. De som tok ut mindre beløp vil få lov til å betale tilbake uten at det reises tiltale.

Så langt har amerikanske påtalemyndigheter siktet over nitti personer for forskjellige former for bedrageri etter 11. september. Mange av sakene dreier seg om falske erstatningskrav. Minibanksvindelen er så langt den som involverer flest personer.

<B>ANGREPET: Eksplosjonen ryster det søndre tårnet i World Trade Center etter at kaprerne styrte flyet rett inn i bygningen.
<B>FLYKTET FRA RØYKEN: Angrepet på World Trade Center førte også til store skader på bygningene rundt. 4000 bankkunder utnyttet det til å sikre seg store overtrekk på kontoen.
RETT FØR SMELLET: Flyet fra American airlines er på vei mot Worl Trade Center i New York den 11. September i fjor.