66 foreldre på tiltalebenken i Frankrike

Juryen tilbys krisehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 66 menn og kvinner sitter på tiltalebenken i rettssaken om seksuelt misbruk av barn som torsdag ble innledet i Frankrike. Straffesaken er en av de største i fransk historie.

Hovedmennene i saken heter Eric Joubert og Franck Vergondy. Sammen skal de ha drevet en ring for pedofile, der barn ble voldtatt og misbrukt i Vergondys leilighet og i skur i kolonihager i Vest-Frankrike, melder BBC.

Overgrepene skal ha rammet barn helt ned i seksmåneders alder.

- Foreldrene til ett av barna solgte henne for penger til et nytt dekk til bilen, sier juristen Philippe Costnard til nyhetsbyrået AFP.

Solgt for sigarettpakker

Andre skal ha blitt solgt for sigarettpakker eller litt mat, og en ti år gammel jente skal ha blitt voldtatt av mer enn 30 voksne. Ifølge aktoratet har mer enn halvparten av de tiltalte innrømmet forholdene de er tiltalt for.

Nesten 50 barn ble voldtatt eller misbrukt mellom 1999 og 2001, ifølge tiltalebeslutningen. Men antallet kan også være mye høyere. Flere av ofrene vil møte i rettssalen for å følge saken mot de tiltalte fra overgrepsligaen.

Politiet kom på sporet av nettverket da de begynte å spane på Franck Vergondy, som tidligere er dømt for seksuelle overgrep.

VOLDTEKT OG OVERGREP: I denne rettssalen møter 66 personer tiltalt for ha voldtatt barn helt ned i seksmåneders alder. Foto: SCANPIX
VOLDTEKT OG OVERGREP: I denne rettssalen møter 66 personer tiltalt for ha voldtatt barn helt ned i seksmåneders alder. Foto: SCANPIX Vis mer

Livstid

Mer enn 60 advokater deltar i saksbehandlingen, tiltalebeslutningen er på 430 sider og strafferammen for de alvorligste overgrepene er på 30 års fengsel. Saken går for retten i en spesialbygd hall i Angers, som ligger 270 kilometer sørvest for Paris.

Historiene til flere av ofrene er så sterke at jurymedlemmene vil bli tilbudt krisehjelp.

Tre av de tiltalte risikerer livstidsstraffer dersom de blir dømt. Det er ventet at rettssaken vil pågå i fire måneder.

Fransk barnevern og sosialvesen har måttet tåle hard kritikk for ikke å ha oppdaget det omfattende misbruket på et tidligere tidspunkt. Flere av familiene som er involvert i saken skal nemlig jevnlig ha hatt besøk av sosialarbeidere.

Omdiskutert

Overgrepssakene i Angers har sjokkert hele Frankrike, og rettssaken vil bli fulgt nøye av hele nasjonen. Men saken er omdiskutert også utover de groteske overgrepshistoriene som nå fyller avisene. Spørsmålet er om en slik masserettssak kan gi en rettferdig rettergang for de tiltalte.

I en annen rettssak i Nord-Frankrike om barnemisbruk i fjor var 13 personer tiltalt på bakgrunn av vitnemål fra en kvinne og forklaringer fra antatte ofre. Kvinnen innrømmet imidlertid under rettssaken at hun hadde løyet, og barnas forklaringer ble vurdert som upålitelige. Flere av de tiltalte hadde da allerede sittet fengslet i fire år, og én av dem hadde begått selvmord.

(NTB)

STYRER: Rettens administrator Eric Marechal da retten åpnet i dag.