66 funnet døde

Dødstallene stiger stadig etter tak-kollapsen i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taket på en stappfull messehall i byen Katowice i Polen kollapset i 17.30 tida norsk tid lørdag. Redningsmannskaper har i hele natt arbeidet med å få ut innesperrede personer.

Dødstallene stiger stadig. De nyeste meldingene fra polske myndigheter sier at 65 mennesker er bekreftet omkommet, og over 160 skadet, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Blant de omkomne er det trolig barn, uten at jeg kan si hvor mange, sier Krzysztof Mejer, talsmann for de lokale myndighetene ifølge AP.

Rundt 500 mennesker antas å ha befunnet seg i hallen, som huset en dueutstilling da den raste sammen grunnet store mengder snø på taket. Flere titalls mennesker ligger fortsatt begravd i ruinene.

Disse fryktes nå omkommet.

Gitt opp

Letemannskapene nå gitt opp håpet om å finne flere i live. Den siste overlevende ble dratt ut av bygget ved 21-30-tida.

- Vi har ikke klart å finne noen i live ennå, vi finner døde, sier Lukasz Kusion i hundepatruljen. 

- For hvert minutt blir sjansene mindre på grunn av de lave temperaturene.

 HAR GITT OPP: Redningsarbeiderne har ingen håp om å finne overlevende i den sammenraste messehallen i dag. Minst 66 er døde. Flere titalls personer er fortsatt der inne.
HAR GITT OPP: Redningsarbeiderne har ingen håp om å finne overlevende i den sammenraste messehallen i dag. Minst 66 er døde. Flere titalls personer er fortsatt der inne. Vis mer

Temperaturene sank i natt til minus 17 grader.

Storstilt redningsaksjon

I går var alle ambulanser som var å oppdrive på plass. De er nå erstattet med likkister. Det utspilte seg sterke scener i går kveld mens redningsmannskaper fra hele distriktet hjalp skadde ut.

- Vær så snill og hjelp meg, lød bønnen fra en mann som lå fastklemt med hodet og skuldrene stikkende ut mellom vrakrester.

Franciszek Kowal hoppet fire meter ned fra en terasse da hallen var i ferd med å rase sammen.

- Heldigvis ble jeg ikke skadet, men jeg så mange desperate mennesker som slet med å knuse vinduer for å komme seg ut, sier han.

Utenfor messehallen samlet det seg folk som ropte og lette etter sine kjære.

- Ingen nordmenn

Dueutstillingen huset folk fra hele Europa. Flere tusen gjester var ventet til «Pigeon 2006» denne helga.

- Vi vet for sikkert at en belgisk, en tysk og en tsjekkisk stasborger er blant de omkomne, og det kan også være andre utlendinger blant dem, uttalte Krzysztof Mejer til AP tidligere i natt.

UDs pressetalskvinne sa i går kveld til Dagbladet.no at ingen nordmenn er blant de skadde eller omkomne. Det er seks norske studenter ved universitetet i Katowice. Ingen av disse skal ha vært til stede.

Årsaken til kollapsen var sannsynligvis store mengder snø på taket. 

Det har vært mye snø og svært kaldt i Polen i det siste, med temperaturer ned til minus 35 grader.

Ishall kollapset

Det er ikke første gang denne måneden at tak kollapser under vekten av snø.

Fredag kollapset taket på rådhuset i den østerrikske byen Mariazell. Ingen ble skadd. 2. januar falt taket på ishallen i den tyske alpebyen Bad Reichenhall sammen. 15 personer ble drept, av disse var 12 barn.


Dagbladet.no følger saken.

REDDET: En gutt ble reddet ut av ruinene i går kveld.
FASTKLEMT: Mange personer ble klemt fast i ruinene av hallen.
SKADD: En kvinne hjelpes til sykehus etter takkollapsen i Katowice.
LETTE ETTER OVERLEVENDE: Brannmannskaper fra hele distriktet i full aksjon etter at taket på messehallen i Katowice i Polen i går.
I DAGSLYS: Snø og vrakrester om hverandre gjør jobben svært vanskelig for brannmannskapene.