<strong>FOTOGRAFERT I BELGIA:</strong> En 16-årig Milos Karoli, fotografert av politiet i Brussel kort tid etter frigivelsen fra nazistenes utryddelsesleir. <br>Foto: Archives générales du Royaume
FOTOGRAFERT I BELGIA: En 16-årig Milos Karoli, fotografert av politiet i Brussel kort tid etter frigivelsen fra nazistenes utryddelsesleir.
Foto: Archives générales du Royaume Vis mer

Utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau

66 norske rom­folk ble sendt til Auschwitz. Bare Milos kom tilbake

Ble offer for den norske rasistiske «sigøynerpolitikken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Første gang en av sengekameratene mine døde, ble jeg vettskremt. Så nær en mulo [et lik] hadde jeg aldri vært. Tredjemann i sengen var alt vant til det. - Spark ham ut, sa han; så får vi litt bedre plass til å sove. I alle fall i natt. Senere trengte ingen be meg gjøre det.»

Ordene tilhører Milos Karoli (1929–2001), den eneste som noensinne kom tilbake til Norge av de 66 romfolkene som i januar 1944 ble sendt til nazistenes utryddelsesleir Auschwitz-Birkenau. Våren 1945, etter å ha overlevd flere leirer og dødsmarsjer, ankom han Brussel, der han ble fotografert. Da var han 16 år gammel; både moren og faren var drept.

Høstkampanje! LES PLUSS TIL ADVENT FOR 1 KRONE

Nyt høsten med alle våre artikler.HØSTKAMPANJE

LES TIL ADVENT

1 kr*

(Fornyes til 249,-/kvartal)

1 UKE

55 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • *Abonnementet fornyes til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Kampanjen gjelder til og med mandag 28.september

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer