Utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau

66 norske rom­folk ble sendt til Auschwitz. Bare Milos kom tilbake

Ble offer for den norske rasistiske «sigøynerpolitikken».

FOTOGRAFERT I BELGIA: En 16-årig Milos Karoli, fotografert av politiet i Brussel kort tid etter frigivelsen fra nazistenes utryddelsesleir. Foto: Archives générales du Royaume
FOTOGRAFERT I BELGIA: En 16-årig Milos Karoli, fotografert av politiet i Brussel kort tid etter frigivelsen fra nazistenes utryddelsesleir.
Foto: Archives générales du Royaume Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Første gang en av sengekameratene mine døde, ble jeg vettskremt. Så nær en mulo [et lik] hadde jeg aldri vært. Tredjemann i sengen var alt vant til det. - Spark ham ut, sa han; så får vi litt bedre plass til å sove. I alle fall i natt. Senere trengte ingen be meg gjøre det.»

Ordene tilhører Milos Karoli (1929–2001), den eneste som noensinne kom tilbake til Norge av de 66 romfolkene som i januar 1944 ble sendt til nazistenes utryddelsesleir Auschwitz-Birkenau. Våren 1945, etter å ha overlevd flere leirer og dødsmarsjer, ankom han Brussel, der han ble fotografert. Da var han 16 år gammel; både moren og faren var drept.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer