660 millioner til konsulenter

Forsvaret brukte 660 millioner kroner på innleide konsulenter i fjor. Dette er en fordobling siden 1988.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1988 ble 3,5 prosent av Forsvarets lønnsbudsjett brukt til kjøp av konsulenttjenester. Men bruken av slike tjenester har økt kraftig, i 1997 ble hele 7,5 prosent av budsjettet betalt ut til innleide konsulenter.

Ifølge fagbladet Forsvarets Forum har ingen i Forsvaret i dag full oversikt over hvor mange konsulenter som brukes, men tall fagbladet har hentet inn, viser at det var Forsvarets bygningstjeneste (FBT) som brukte mest på konsulenter i fjor, med hele 175 millioner kroner. Hærens forsyningskommando brukte 119 millioner, Sjøforsvarets forsyningskommando 62 millioner, Forsvarets tele- og datatjeneste 34 millioner, Luftforsvarets forsyningskommando 34 millioner og Forsvarets forskningsinstitutt 31 millioner kroner.

Sjefen for forvaltningsstaben i Forsvarets overkommando, brigader Sven I. Hansen, innrømmer at tallene er høye.

- Vi har i dag 1000 offiserer på permisjon og mange av dem er spesialister på områder der vi nå bruker konsulenter. Stor avgang, mange investeringsprosjekter og behovet for spesialister, særlig innenfor informasjonsteknologi, gjør at vi bruker mye penger. Men på enkelte felter kan det være mer lønnsomt å bruke konsulenter, sier Hansen.

- Hvis Forsvaret hadde greid å beholde folk med spesialkompetanse, hadde vi unngått å måtte leie inn de samme folkene som konsulenter til en mye høyere pris, sier Mork til Forsvarets Forum.

(NTB)