Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

668 døde i tsunami

Stadig flere blir funnet døde i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dødstallet etter tsunamien som traff øya Java Indonesia mandag øker.

Nå meldes det om at 668 personer er omkommet, 287 personer er savnet og 74 100 personer er på flukt, ifølge AP.

Drajat Santosa i «National Disaster Management Coordinating Board» sier at rundt 100 kropper har blitt funnet bare de siste 72 timene i Ciamis-distriktet.

- Blant de døde er fem utlendinger, sier han.

Leter

Politiet og militære har leter etter døde i ruinene av hus og hoteller og i sjøen, og dødstallet blir stadig høyere. De fleste kroppene som har blitt funnet de siste dagene, har blitt funnet under en ødelagt bro i Ciamis, et at de hardest rammede området i Pangandaran. Andre har blitt funnet i landsbyer på andre siden og på den lille øye Ayah.

Militæret og overlevende tente lørdag store bål for å rydde opp avfallet fra tsunamien på stranda.

Blant de som hjelper til med letingen, er Salikin (30). Hjemmet hans kom relativt uskadet fra kjempebølgen, men han og familien har sovet i ly på en åsside fordi de er redde for å vende tilbake til stranda.

FORENT: En indonesisk kvinne blir forent med familien. Bak er et hus som ble ødelagt da kjempebølgen traff Java mandag. Foto: Reuters/Scanpix
FORENT: En indonesisk kvinne blir forent med familien. Bak er et hus som ble ødelagt da kjempebølgen traff Java mandag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi vil redde det vi kan redde, og rydde ut restene, sier Salikin, mens han og andre frivillige setter til side leire, tak, gulvflis, bambusskudd og trebjelker som kan bli brukt til å gjenoppbygge hus.

- Kunne ikke advart alle

Indonesiske myndigheter har installert et tsunami-varslingssystem etter tsunamien i 2004, som drepte minst 216 000 mennesker.

Øya Java har foreløpig ikke dette systemet.

Regjeringen i Indonesia har fått refs for ikke å ha fortalt lokale myndigheter om advarslene fra «the Pacific Tsunami Warning Center» og «Japan\'s Meteorological Agency» om at en kjempebølge som kunne ta liv, var på vei.

Etterforsker i marinepolitiet i Pangandaran, Sudarman, sier liv kunne vært spart hvis man hadde visst om tsunamien bare minutter før den traff.

- Vi kunne ikke ha advart alle. Men vi kunne advart de som var i nærheten og hvertfall redusert antall døde, sier han.

Sudarman sier de først fikk høre om tsunamien gjennom reportere som ringte inn.

- Da var det for sent. Vannet trakk seg allerede tilbake og man kunne se bølgen. Folk kunne bare redde seg selv.

BÅL: Store bål på stranda skal rydde bort avfallet etter tsunamien.